У Німеччині суд заборонив розвідці стежити за іноземцями за межами країни

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Christian Bodhi / Pixabay

Конституційний суд Німеччини ухвалив рішення про те, що моніторинг інтернет-трафіку іноземців за кордоном розвідувальним агентством BND частково порушує конституцію. Таким чином, суд підтримав скарги журналістів, які засудили цю практику розвідки.

Про це повідомляє DPA.

«У їхній нинішній формі повноваження Федеральної служби розвідки (BND) щодо нагляду за закордонними телекомунікаціями порушують основні права», — наголосили судді.

Справа розглядалася за позовом «Репортерів без кордонів», шістьох іноземних журналістів і адвоката з прав людини щодо законодавства, яке було реформовано наприкінці 2016 року і визначає сферу діяльності агентства та дозволяє йому переглядати дані, не потребуючи конкретних підозр для цього.

Німецькі громадяни теоретично користуються захистом від нагляду. Однак позивачі наголошували, що в Німеччині багато журналістів-розслідувачів неохоче співпрацюють з міжнародними партнерами, оскільки це може відкрити їхню роботу для відстеження.

Дані, зібрані BND шляхом спостереження за іноземцями, також можуть передаватися іншим національним розвідувальним службам.

Суд наголосив, що законодавство повинно бути зміненим не пізніше кінця наступного року.

Судді постановили, що конституція Німеччини зобовʼязує BND захищати право на приватне життя і що це стосується не тільки людей усередині ​​країни.