Дослідження: У людей, які перехворіли на атипову пневмонію в 2003 році, знайшли антитіла до нового коронавірусу

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Plastifikator x «Бабель»

В організмі пацієнтів, які перехворіли в 2003 році на атипову пневмонію, яку викликає вірус SARS-CoV-1, знайшли антитіла, здатні блокувати коронавірус нового типу, що збуджує інфекцію COVID-19. Такого висновку дійшла група вчених зі США і Швейцарії, пише журнал Nature.

Автори дослідження — Девід Віслер, доцент кафедри біохімії в Медичній школі Вашингтонського університету, і Девід Корті з швейцарської дослідницької компанії Humabs Biomed SA.

Вони вирішили знайти антитіла до коронавірусу у В-клітинах памʼяті пацієнта, який в 2003 році перехворів на атипову пневмонію.

Вчені виділили з клітин антитіла і перевірили їх як на культурах заражених клітин, так і на окремих частинках SARS-CoV-2. Вісім антитіл змогли звʼязуватися як з першими, так і з другими. Особливо сильно проти вірусу діяло антитіло S309.

Вчені проаналізували структуру цього антитіла і зʼясували, як саме воно звʼязується з шипоподібним білком коронавірусу нового типу (його ще називають S-білком або спайк-білком). За допомогою цього білка SARS-CoV-2 проникає в здорові клітини.

Дослідники дійшли висновку, що S309 діє на певну ділянку шипоподібного білка. Тому для того, щоб ці антитіла ефективніше нейтралізували частинки вірусу, їх потрібно комбінувати з іншими антитілами.

Вчені сподіваються, що антитіло допоможе створити засіб для профілактики і лікування коронавірусу.