Польське радіо видалило з чарту пісню, що критикувала уряд. Через цензуру обурились навіть міністри

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Польське радіо видалило з чарту пісню, що критикувала уряд. Через цензуру обурились навіть міністри

Henry39 / Wikipedia

Польське державне радіо Trójka звинуватили у цензурі через видалення з чартів пісні ветерана музичної сцени Казика Сташевського, у якій він завуальовано критикує керівну партію «Право і справедливість». На знак протесту звільнились кілька діджеїв, а інші музиканти заявили, що не хочуть чути свої пісні на цьому радіо.

Про це повідомляє BBC.

Пісню Казимира Сташевського “Twój ból jest lepszy niż mój” («Твій біль ліпший за мій») у Польщі розглядають як критику керівної націоналістичної партії. Її тема — заборона відвідувати цвинтарі під час карантину, порушена лідером партії Ярославом Качинським, який відвідав могилу свого брата Лєха, колишнього президента, який загинув у авіакатастрофі під Смоленськом 10 років тому.

Минулого тижня ця пісня очолила чарт на знаменитому радіо Trójka, чим поставила проблему рівності перед законом у Польщі в центр уваги. Невдовзі після публікації чарту з сайту радіо були видалені всі згадки про Казика та його нову пісню.

Директор радіостанції Войцех Ковалевський заявив, що пісня була просунута у топ штучно і має бути видалена. За даними журналістів, він просто змусив музичного директора «щось зробити з Казиком».

Звинувачення у цензурі з’явилися на фоні обвинувачення партії Качинського у перетворенні державних ЗМІ на рупори партійної пропаганди. Ведучі, діджеї, журналісти і музиканти висловили обурення тим, що Trójka, яка є однією з найстаріших і найпопулярніших радіостанцій країни, повертає найгірші методи комуністичних часів.

Політику керівництва радіо засудили і члени керівної партії, які назвали вилучення пісні з чарту актом невиправданої цензури. Віцепрем’єр Ядвіга Емілевич заявила, що свободу творчості не можна обмежувати, навіть якщо виконавець має інакшу думку. Міністр культури Пйотр Глинський зазначив, що хоч музиканти і роблять шокуючі речі, цензура шокує ще більше.

Проте прем’єр-міністр Матеуш Моравецький сказав з цього приводу, що є більш важливі речі — наприклад, коронавірус і день народження Іоана Павла ІІ, а відвідування могили Качинського — це державний обов’язок, який має бути здійснений попри карантин.