BuzzFeed: Коломойський опинився під розслідуванням Великого журі США

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
BuzzFeed: Коломойський опинився під розслідуванням Великого журі США

Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН

У Клівленді розслідують імовірне відмивання Ігорем Коломойським сотень мільйонів доларів у сфері нерухомості — він міг вкладати виведені з ПриватБанку кошти в купівлю готелів та офісних будівель. Про це повідомляє BuzzFeed News.

Велике жюрі США вивчає фінанси Коломойського у розслідуванні, яке відстежувало переказ грошей ПриватБанку до США через офшорні компанії. Зокрема, серед покупок — готель на 484 номери з видом на озеро в Клівленді та 21-поверхова офісна вежа. Гроші також пішли на покупку щонайменше 12 сталеливарних і феросплавних заводів в усій країні, включно з заводами в Огайо, Кентуккі, Західній Вірджинії, Іллінойсі та Мічигані, які в сукупності стали основними постачальниками сталеливарної продукції Північної Америки. Одним з обʼєктів, який привернув увагу ФБР, став сталеливарний завод Warren в Огайо, що належить компаніям, які контролюють Коломойський та два його партнери.

У матеріалах, на які посилається BuzzFeed, стверджується, що більшість цих покупок здійснили за допомогою ланцюга з офшорних компаній.

У рамках розслідування Великого журі у США федеральні агенти кілька разів приїжджали в Україну, зокрема в лютому 2020 року. Тоді вони зустрічалися з генеральним прокурором Русланом Рябошапкою та слідчими НАБУ. Вони обговорювали з українськими правоохоронцями справу проти Коломойського та Боголюбова. Видання зазначає, що директор НАБУ Артем Ситник підтвердив, що співпрацює з ФБР у цьому провадженні, але він відмовився повідомляти подробиці.

В інтервʼю BuzzFeed News Коломойський сказав, що йому нічого не відомо про розслідування Великого журі. За його словами, будь-яка нестача коштів у ПриватБанку, в якій його звинувачують, «створена навмисно, щоб відібрати банк, мою приватну власність». Олігарх запевнив, що він не порушував ніяких законів і з ним не розмовляв ніхто з представників Мінʼюсту США.

Колишній співвласник ПриватБанку Геннадій Боголюбов теж заявив, що будь-яка нерухомість, куплена у США, була отримана законним шляхом.

Інформацію про розслідування против Коломойського підтверджує у своєму матеріалі й видання Bloomberg.

  • ПриватБанк націоналізували 21 грудня 2016 року — Міністерство фінансів купило 100% акцій банку за 1 грн. За даними НБУ, станом на 21 грудня 2016 року Ігор Коломойський володів безпосередньо 41,6% акцій банку, ще 16,5% — опосередковано через компанію Triantal investments LTD. Геннадій Боголюбов прямо та опосередковано володів 41,5% акцій банку. Власником 2,7% акцій банку був голова правління Олександр Дубілет.
  • У грудні 2017 року ПриватБанк подав позов до Високого суду Лондону проти Коломойського і Боголюбова, а також афілійованих з ними компаній. Банк стверджує, що вони незаконно привласнили $1,9 млрд у 2013—2014 роках через низку фіктивних угод, а гроші вивели на свої компанії.