Росія звернулася до Міноборони Чехії з проханням передати памʼятник Конєву. Там відмовили

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністерство оборони Чехії не може передати Росії памʼятник радянському маршалу Івану Конєву. Міністр Лубомир Метнар у відповіді на лист російського колеги Сергія Шойгу зазначив, що памʼятник належить муніципалітету, а не військовому відомству.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

«Меморіал не є майном міністерства і не знаходиться на його території. Крім того, він не може бути класифікований як військове поховання», — сказано в листі Метнара.

Він уточнив, що памʼятник належить столичному району Прага 6, відповідно Міністерство оборони Чехії не має повноважень ним розпоряджатися. Також Метнар зазначив, що під опікою відомства перебуває близько чотирьох тисяч російських військових поховань, на утримання яких виділяють гроші кожен рік.

Що сталося?

У 2019 році рада району Прага 6 ухвалила рішення демонтувати памʼятник Конєву. 3 квітня 2020 року памʼятник демонтували. Мер Праги і глава району заявили, що замість памʼятника хочуть установити памʼятну дошку на честь бійців Російської визвольної армії. Таке рішення викликало гнів у Росії. Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу про реабілітацію нацизму, а російське МЗС заявило, що памʼятник демонтували незаконно. Рішення влади Праги також засудив президент Мілош Земан, відомий своєю проросійською позицією.

Після цього мера Праги Зденека Гржиба і двох голів празьких районів, Павела Новотни (староста Ржепорʼя) і Ондржея Коларжа (староста Праги 6), взяли під держохорону.

Чеські ЗМІ повідомляли з посиланням на джерела в спецслужбі, що до Праги прибув підозрілий громадянин Росії, а служби помітили переміщення групи російських розвідників у Європу. Празькі чиновники стверджували, що почали отримувати погрози фізичної розправи з боку Росії.