Прокуратура перевірить «плівки Деркача» на предмет держзради. Розпочали розслідування

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Офіс генпрокурора зареєстрував кримінальне провадження та перевірить оприлюднені нардепом Андрієм Деркачем плівки розмов американських і українських політиків. Розпочато розслідування за ч. 1 ст. 111 КК (державна зрада) і ч. 2 ст. 364 КК (зловживання владою або службовим становищем).

Про це «Бабелю» повідомили в Офісі генпрокурора.

Відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань були внесені за заявою нардепа Деркача і звільненого з Генпрокуратури прокурора Костянтина Кулика.

Йдеться про записи розмов Петра Порошенка, колишнього віцепрезидента США Джо Байдена і ексдержсекретаря США Джона Керрі. Деркач запевняв, що вони можуть свідчити про вплив Байдена на Порошенка під час його перебування на посаді президента.

Нардеп повідомляв, що плівки складаються з двох частин. Перша стосується виділення Штатами $1 млрд в обмін на звільнення генерального прокурора Віктора Шокіна, при якому ГПУ розслідувала справу Burisma — компанії, в якій працював син Байдена. Друга частина стосується того, що Порошенко, незважаючи на відсутність коаліції в парламенті, блокував звільнення Кабінету міністрів та призначення дострокових виборів у Верховну Раду.

Кулик раніше вів розслідування щодо газової компанії Burisma і приймав рішення про включення у справу Хантера Байдена — сина Джо Байдена.