Зеленський про справу «плівок Єрмака»: Для мене вона порожня, я знаю, хто це зробив

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Володимир Зеленський на підсумковій пресконференції вперше прокоментував так звані «плівки Єрмака», у яких фігурують голова Офісу президента Андрій Єрмак і його брат Денис. За словами президента, для нього це порожня справа, і він знає, хто за цим стоїть. Він не назвав, хто саме, пославшись на те, що слідство ще триває.

«Для мене це порожня справа. Я знаю, хто вів ці записи, я знаю, для чого, я знаю, хто шантажував цими записами, хотів шантажувати мене особисто, щоб я зняв Єрмака. Я знаю, хто це зробив. Не готовий зараз говорити, оскільки триває слідство, хоча я знаю відповіді. Як би там слідство не завершилося, у мене є відповіді — повно», — сказав президент.

За словами Зеленського, до дискредитації Єрмака і його особисто готувалися з літа-осені минулого року. Він підкреслив, що ніхто з тих, кого обговорювали на записах, не отримав посаду.

«Не порожньо те, для чого це зробили, не порожньо, хто має таку техніку. У держави є така техніка, так. Тому все це не пусте», — сказав Зеленський.

Він додав, що з часом суспільство дізнається всі деталі. «Якщо простежити, хто викладав відео і хто перший оприлюднив їх у Facebook і Telegram-каналах, одразу стає зрозумілим не тільки те, хто співучасник, але й кому належать ці канали», — пояснив президент.

  • 29 березня депутат від «Слуги народу» Гео Лерос оприлюднив у Facebook відео, де брат глави Офісу президента Андрія Єрмака Денис обговорює питання призначення на різні державні посади. На відео з прихованої камери Денис Єрмак говорить про те, як просуваються «потрібні» законопроєкти у Верховній Раді, посади в Київській митниці та компанії «Укрзалізниця». На одному з відео брат голови ОП начебто проводить співбесіду з людиною, яка говорить, що претендує на посаду заступника міністра інфраструктури і хоче керувати компанією «Укрзалізниця». На іншому відео чоловік розповідає, що у нього є «хороша дівчинка, яка хоче очолити Національний комплекс «Експоцентр України».
  • Фігуранти справи про плівки Дениса Єрмака — Дмитро Штанько і Сергій Шумський — звинуватили Андрія Єрмака в корупції та заявили, що він отримував гроші від людей, які сподівалися посісти державні посади. Обидва Єрмаки звинувачення заперечують.
  • Розслідування щодо плівок почало НАБУ — туди звернулися Лерос, Штанько і Шумський. Також розслідування були в ДБР і СБУ. Пізніше з НАБУ матеріали передали до Нацполіції, а звідти — до СБУ.