NASA: Землі загрожував легкий льодовиковий період, але через глобальне потепління його не буде

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
NASA: Землі загрожував легкий льодовиковий період, але через глобальне потепління його не буде

Wikipedia

Сонце проходить регулярні цикли підвищення і зниження активності, які впливають на погодні умови Землі. Наразі активність зірки перебуває у фазі свого мінімуму, і це мало б призвести наш світ до легкого льодовикового періоду, як кількасот років тому. Проте цього разу його не буде.

Про це повідомляє NASA.

Кожні 11 років зірка переживає пік і падіння своєї активності, що виражається у кількості сонячних плям і спалахів. Та інколи активність Сонця стає настільки низькою, що це суттєво впливає на кліматичні умови Землі.

Востаннє, у 1650—1715 роках, такий Великий сонячний мінімум призвів до «малого льодовикового періоду» у північній півкулі нашої планети. Температура поверхні тоді рекордно впала через два фактори: зниження сонячної активності та вулканічні викиди в атмосферу.

Однак цього разу нам пощастило, і роль у цьому зіграло глобальне потепління.

«Ніякого «льодовикового періоду» або «малого льодовикового періоду» через зниження виходу енергії Сонця в наступні кілька десятків років не очікується… Що це означає? Потепління, викликане викидами парникових газів через використання викопного палива, у шість разів сильніше за можливе охолодження через Великий сонячний мінімум», — повідомляє NASA.

Таким чином, Великий сонячний мінімум лише відтягне на кілька років потепління, спричинене людською активністю. Зазначається, що навіть у випадку зниження сонячної активності на сторіччя земна температура продовжить зростати.

«Значно більше факторів змінюють глобальну температуру на Землі, і найсильнішим сьогодні є потепління, спричинене викидами парникових газів внаслідок людської діяльності», — йдеться в статті.