Антарктида поступово зеленіє. Кліматичні зміни призводять до виникнення нової екосистеми

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Антарктида поступово зеленіє. Кліматичні зміни призводять до виникнення нової екосистеми

Jerzy Strzelecki / Wikipedia

На тлі кліматичних змін Антарктида, що майже повністю вкрита льодом, поступово змінюється. Поверх талого снігу цвітуть водорості, чий зелений колір видно навіть з космосу. У майбутньому вони можуть стати харчовою базою для інших видів і змінити екосистему континенту.

Про це йдеться у статті групи британських дослідників, опублікованій в журналі Nature.

Цвітіння водоростей на поверхні снігу в Антарктиді були вперше описані ще в середині ХХ століття і визначені як багате харчове джерело, що складається з великої кількості видів. Хоча водорості ростуть лише на невеликій частці континенту, зокрема на Антарктичному півострові, вони суттєво впливають на морську і наземну екосистему регіону.

Підвищення температури повітря на 1,5 °С суттєво впливає на розмноження водоростей. У зв’язку з глобальним потеплінням площа їхнього розмноження лише зростає, що може мати вирішальне значення для екосистемних змін Антарктиди.

Nature Communications

Зазначається, що поширення снігових водоростей співпадає з територіями колоній пінгвінів, тюленів та інших тварин — організми живляться, серед іншого, їхнім послідом. Тенденції підвищення температури влітку говорять про подальше розширення ареалу снігових водоростей, збільшення його видового різноманіття та ущільнення співіснування з іншими організмами — грибками, бактеріями тощо.

«Це симбіоз. Це потенційно може сформувати нові місця для життя. Це початок нової екосистеми», — сказав в інтерв’ю The Guardian учений Метт Дейві з Кембриджського університету, один з керівників дослідження.