«Дірка від бублика». У Байдена відреагували на «плівки Деркача»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
«Дірка від бублика». У Байдена відреагували на «плівки Деркача»

Gage Skidmore / Flickr

У штабі колишнього віцепрезидента США Джо Байдена відреагували на «плівки Деркача», назвавши їх «повністю відредагованими». Про це заявив речник Байдена Ендрю Бейтс, передає The Washington Post.

«Вони значною мірою відредагували записи, і це все не більше, ніж дірка від бублика, яка не отримала розголосу», — сказав Бейтс.

У Байдена вважають, що оприлюднення цих записів — це продовження давньої російської спроби йому нашкодити. Представники ексвіцепрезидента також зазначають, що у цьому може бути замішана російська державна телевізійна компанія Russia Today, й натякнули на звʼязок Деркача з Росією.

Про що йдеться?

Народний депутат Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які, за його словами, можуть свідчити про вплив Байдена на Порошенка під час його перебування на посаді президента.

За словами Деркача, ідеться про дві частини записів. Перша стосується виділення Штатами $1 мільярда в обмін на звільнення генерального прокурора Віктора Шокіна, за якого ГПУ розслідувала справу Burisma — компанії, в якій працював син Байдена.

Друга частина записів нібито стосується того, що Порошенко, попри відсутність коаліції у парламенті, блокував звільнення Кабінету міністрів і призначення дострокових виборів до Верховної Ради. Також, за словами Деркача, в аудіозаписах ідеться про вплив Байдена через наглядові ради великих держпідприємств.

Деркач пояснив, що він отримав ці записи від «журналістів-розслідувачів». Хто саме йому їх надав — нардеп не відповів.

  • 19 травня депутат Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали з розмовою Порошенка і Байдена. Партія «Європейська солідарність» назвала їх провокацією.
  • 20 травня Офіс генпрокурора почав перевірку «плівок Деркача». Зареєстровано кримінальне провадження за статтями про зловживання владою і держзраду.