Рада попередньо схвалила закон, який дозволяв би потрапляти в житло для відключення послуг ЖКГ. Пізніше норму прибрали

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Рада попередньо схвалила закон, який дозволяв би потрапляти в житло для відключення послуг ЖКГ. Пізніше норму прибрали

Yevheniya Kravchuk / Facebook

Верховна Рада у першому читанні ухвалила зміни до законодавства у сфері житлово-комунальних послуг, які, серед іншого, дозволяли несанкціонований доступ до будівель.

За законопроєкт № 2458 проголосували 239 нардепів.

Документ запроваджував можливість «несанкціонованого доступу до обʼєктів нерухомості для обмеження надання комунальної послуги». Перед цим Головне експертне управління Верховної Ради у своїх висновках заявило, що ця норма суперечить ст. 30 Конституції щодо недоторканності житла.

Під час доповіді з трибуни Верховної Ради голова профільного комітету Андрій Герус заявив, що після дискусій комітет вилучив із законопроєкту норму про несанкціонований доступ. Юрист Ганна Маляр звернула увагу, що попри це наразі на сайті Верховної Ради розміщений старий варіант документу.

Серед іншого, документ також запроваджує публічні договори про надання комунальних послуг і зобовʼязує постачальників послуг інформувати споживачів щодо їхньої якості.

Також передбачається запровадження диференційованих тарифів на транспортування та постачання теплової енергії. Вони залежатимуть від наявності або відсутності центральних та індивідуальних теплових пунктів. Крім того, документ також визначає повноваження Нацкомісії з енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) щодо встановлення тарифів на тепло.