У США розкрили деталі втечі ексглави Nissan Карлоса Гона та затримали його імовірних пособників

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
У США розкрили деталі втечі ексглави Nissan Карлоса Гона та затримали його імовірних пособників

Norsk Elbilforening / Flickr

У США затримали двох осіб у справі про втечу колишнього глави Nissan Motor Карлоса Гона з Японії до Лівану.

Про це пише CNN.

Затриманими виявилися колишній спецпризначенець Майкл Тейлор та його син Пітер. За версією федеральної прокуратури в Массачусетсі, саме Тейлори допомогли Гону втекти до Лівану.

Як зʼясувалося, Пітер Тейлор зустрічався з Гоном принаймні сім раз за кілька місяців до втечі. Наприкінці грудня 2019 року Пітер Тейлор вилетів до Токіо і зустрівся з Гоном в готелі Grand Hyatt. Тим часом Майкл Тейлор і третій фігурант справи прилетіли в Осаку приватним літаком з Дубая. У них були з собою «дві великі чорні скрині».

«Чорні скрині виглядали так, ніби вони призначені для аудіотехніки, і Майкл Тейлор сказав працівникам аеропорту, що він музикант», — йдеться в документах. Пізніше, у другій половині дня 29 грудня, усі четверо зустрілися в токійському готелі. Звідти Пітер Тейлор вирушив до аеропорту Наріта і сів на рейс до Китаю. Решта троє, включно з Гоном, сіли на поїзд до Осаки.

Увечері того ж дня Гон, Майкл Тейлор і третій фігурант оселилися в місцевому готелі. Через дві години після заселення Тейлор і його спільник вийшли з готелю з багажем, зокрема з двома великими скринями, і попрямували до аеропорту. Як зʼясувалося, в одній з цих скринь і ховався Гон.

Багаж пройшов перевірку безпеки в аеропорту без огляду й був завантажений у приватний літак, який вилетів до Туреччини. Два дні потому, 31 грудня, Гон публічно оголосив, що він утік до своєї рідної країни — Ліван.

Згідно з документами, Пітера Тейлора затримали після того, як зʼясувалося, що він забронював квиток на літак до Лівану на 20 травня.

  • У листопаді минулого року в Японії заарештували президента Renault-Nissan Карлоса Гона за те, що він нібито занижував свої доходи у звітах для Токійської фондової біржі, а також використовував активи компанії в особистих цілях. У разі визнання його провини за всіма пунктами звинувачення йому загрожує до 10 років позбавлення волі.
  • 64-річний Карлос Гон заявив в японському суді, що непричетний до фінансових злочинів, в яких його звинувачують. Гон вважається однією з провідних фігур в автомобільній промисловості, він вивів Nissan з важкої кризи і врятував компанію від банкрутства. Він приєднався до Nissan у 1999 році, після того як Renault придбала контрольний пакет акцій, і став генеральним директором компанії у 2001 році. За рік — з березня 2011 до березня 2012 року — Гон заробив $12,5 млн і став найбільш високооплачуваним топменеджером в Японії.
  • 5 березня суд Японії звільнив під заставу в один мільярд єн Карлоса Гона. На початку квітня прокуратура Токіо знову заарештувала Гона. Його підозрюють у нецільовому використанні грошей Nissan для особистих потреб.