Оксфордську вакцину від коронавірусу обіцяють вже у вересні. Але спочатку вона буде доступна лише британцям

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Оксфордську вакцину від коронавірусу обіцяють вже у вересні. Але спочатку вона буде доступна лише британцям

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Британська фармацевтична компанія AstraZeneca отримала від США понад $1 млрд на фінансування розробки вакцини від коронавірусу в Оксфордському університеті. У компанії заявили, що перші 30 млн доз вакцини будуть доступні вже у вересні, але на першому етапі тільки для британців. Про це повідомляє Bloomberg.

AstraZeneca $1 млрд отримала від Управління перспективних досліджень та розробок в галузі медицини США (BARDA), компанія має угоду на поставку 400 млн доз.

AstraZeneca заявила, що перші 30 млн доз будуть доступні у вересні, і до кінця року компанія має намір виготовити 100 млн доз. Але на першому етапі вакцина буде доступна тільки британцям.

При цьому, AstraZeneca наголосила, що працює «для забезпечення широкої і справедливої поставки вакцини по всьому світу без прибутку під час пандемії».

США також надали фінансування французькому фармацевтичному гіганту Sanofi. Вакцина, розроблена компанією, ймовірно, в першу чергу піде американцям.

Загалом у світі розробляють 70 вакцин від коронавірусу. До клінічних випробувань дійшли тільки три. 23 квітня в Оксфордському університеті почали тестувати ймовірну вакцину від коронавірусу на людях.

  • Американська біотехнологічна компанія Moderna оголосила про успішне завершення першої фази випробування вакцини від коронавірусу на людях.
  • Ізраїльський інститут біологічних досліджень (IIBR) успішно завершив випробування потенційної вакцини проти коронавірусу на гризунах. Незабаром планує перейти до випробувань на інших тваринах, а потім — на людях.