У США медбрат перехворів на коронавірус і втратив майже третину ваги. Його фото після одужання стало віральним

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У США медбрат перехворів на коронавірус і втратив майже третину ваги. Його фото після одужання стало віральним

@thebearded_nurse / Instagram

У Сан-Франциско медбрат однієї з клінік інфікувався коронавірусом і за 6 тижнів важкої хвороби втратив понад 20 кг. Він зробив фото до і після інфікування, і виклав їх в Instagram — допис зібрав десятки тисяч лайків. Лікарі пояснили, що його стан викликаний особливістю поведінки організму через підключення до апарату ШВЛ.

Про це повідомляє Buzzfeed.

43-річний Майк Шульц важив до хвороби близько 90 кг. Він працював у клініці майже без вихідних, аж поки 16 березня не був госпіталізований з лихоманкою та рідиною в легенях. За тиждень до того він відвідував фестиваль вечірок у Маямі, де відпочивали кілька тисяч людей. Окрім Шульца, захворіли ще 38 відвідувачів, троє з них померли.

Перебіг хвороби в медбрата був вкрай важким — йому робили інтубацію, близько 6 тижнів він був прикутим до ліжка і втратив відчуття часу. Після одужання Шульц помітив, що серйозно ослаб і схуднув, зокрема втратив понад 20 кг ваги. Він сфотографував свій оголений торс в палаті та виклав фото в Instagram поруч зі знімком до хвороби, де чоловік виглядає значно міцнішим.

«Я був таким слабким. Це був один з найгірших моментів. Я не міг тримати в руці мобільний, він здавався дуже важким. Я навіть не міг вводити текст, бо мої руки тремтіли», — згадує медбрат.

Зараз чоловік важить трохи більше 60 кг.

У коментарях в Instagram Шульц прочитав багато негативу на свою адресу через відвідування фестивалів під час пандемії, а дехто навіть писав, що чоловік «заслужив» хворобу. Проте було й чимало позитивних відгуків — коментатори співчували медбрату та підбадьорювали його у важкі дні одужання та відновлення роботи легенів.

Медицина має пояснення, чому Шульц після хвороби так стрімко змінився. Окрім коронавірусу, здоров’я чоловіка погіршив стан, який зветься слабкістю, пов’язаною з інтенсивною терапією (Intensive care unit-acquired weakness, ICUAW). Таке трапляється, коли людина довго підключена до апарату ШВЛ, особливо якщо її при цьому ввели у штучну кому.

«Відбуваються дві речі. Твоє тіло використовує м’язи як паливо, воно їх з’їдає. Друга річ — ти повністю розслаблений, ти не рухаєшся, і м’язи стають дуже слабкими. І зрештою ти стаєш слабким, як кошеня, немає взагалі ніякої енергії для руху, бо ти сам спалив власні м’язи, поки перебував у ліжку», — розповіла в ефірі CNN медичний аналітик Емі Комптон-Філіпс.

За її словами, стан ICUAW також викликає психологічне пригнічення, а в деяких випадках навіть може призвести до ушкодження мозку.