АМКУ не радить авіакомпаніям повідомляти про міжнародні рейси з 23 травня. Карантин можуть продовжити

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
АМКУ не радить авіакомпаніям повідомляти про міжнародні рейси з 23 травня. Карантин можуть продовжити

Oskar Kadaksoo / Unsplash

Антимонопольний комітет радить авіакомпаніям не поширювати інформацію про можливість придбання квитків до завершення карантину. Про це йдеться у заяві АМКУ.

Така інформація може ввести в оману споживачів, оскільки її можуть сприйняти як гарантоване відновлення авіасполучення між Україною та іншими країнами — це не відповідає дійсності.

За інформацією комітету, авіаперевізники не повідомляють, що карантин в Україні можуть продовжити, а отже, неможливо буде виконати рейс.

Крім цього, деякі авіаперевізники після скасування рейсів пропонують споживачам лише дві опції зворотного зв’язку: «Змінити бронювання» та «Обміняти квиток на промокод». Відшкодування вартості перевезення форма зворотного зв’язку не передбачає.

Тому АМКУ надав авіакомпаніям рекомендації:

  • Не поширювати інформацію про старт продажів авіаквитків з 23 травня у той час, коли інформація про відкриття авіасполучення між країнами не підтверджена.
  • Надавати споживачам повну й актуальну інформацію про неможливість здійснення регулярного рейсу, якщо авіасполучення між Україною та іншими країнами не відкриють.
  • Надавати повну інформацію про всі варіанти обслуговування, зокрема про відшкодування вартості авіаквитків через скасування рейсів.

Напередодні МАУ пропонувала з 23 травня забронювати квитки як на міжнародні, так і на внутрішні рейси.

  • Три міжнародні авіакомпанії відкрили бронювання квитків на рейси з України на кінець травня і червень. Wizz Аir відкрила бронювання квитків з 23 травня, але більшість рейсів планували здійснювати з червня. Czech Airlines повідомила про плани відновити рейси з 24 травня. У Lufthansa на червень можна забронювати рейси з Києва, але тільки до Берліну.
  • Тоді міністр інфраструктури Владислав Криклій заявив, що авіакомпанії, які анонсують польоти з України з 23 травня, вводять пасажирів в оману.