Вбивство Шеремета: слідство змінило підозру Юлії Кузьменко, Андрію Антоненку та Яні Дугарь

Автори:
Оксана Коваленко, Ангеліна Шеремет
Дата:
Вбивство Шеремета: слідство змінило підозру Юлії Кузьменко, Андрію Антоненку та Яні Дугарь

Синиця Олександр / УНІАН

Слідство змінило підозру Юлії Кузьменко, Андрію Антоненку та Яні Дугарь у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета. Про це Бабелю повідомили захисники Юлії Кузьменко — Тарас Безпалий та Андрія Антоненка — Дмитро Круговий.

«Всім трьом сьогодні змінили підозру», — повідомив Безпалий. За його словами, у справі з’явились невстановлені особи, які є організаторами, і щодо них матеріали виділили в окреме провадження.

Раніше у документі зазначалося, що незаконні дії вчинили через «ультранаціоналістичні ідеї» і «велич арійської раси», тепер же «невстановлені особи, діючи з особистих мотивів, вирішили створити в суспільстві вкрай резонансну подію — з метою подальшої провокації численних акцій протесту».

Ці невстановлені особи «залучили» Андрія Антоненка, Яну Дугарь і Юлію Кузьменко, що є неорганізованою групою. За словами Кругового, Антоненко тепер не організатор, а виконавець за попередньою змовою.

Так само, за словами Безпалого, у документі прописано, що Юлія Кузьменко також є виконавцем, а Яна Дугарь — пособник.

У документі тепер зазначається, що Кузьменко заклала вибухівку разом з Антоненком, але не натискала на спусковий пристрій: раніше в підозрі говорилося, що вона і закладала вибухівку, і натискала на спусковий пристрій.

Крім того, що Антоненка, Кузменко і Дугарь підозрюють у скоєнні вбивства небезпечним для багатьох осіб способом (п. п. 5, 12 ч. 2 ст. 115 КК), їм додали ще два склади злочину. Це умисне знищення майна (тобто знищення автомобіля «Субару», на якому їхав Павло Шеремет, що спричинило загибель людини — ч. 2 ст. 194 КК) та зберігання вибухових пристроїв (ч. 1 ст. 263 КК).

Організатори, за версією слідства, спонсорували діяльність Антоненка, Кузьменко і Дугарь, планували їхні витрати, пов’язані з підготовкою до убивства, а також давали гроші виконавцям, повідомив Безпалий.

У п’ятницю, 22 травня, о 12-й годині Печерський суд переглядатиме запобіжний захід для Юлії Кузьменко.