США вийде з Угоди про відкрите небо через порушення з боку Росії

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

США заявили про намір вийти з Угоди про відкрите небо, що дозволяє беззбройні спостережні польоти над територіями держав-учасниць. Таке рішення викликане численними порушеннями з боку Росії.

Про це повідомляє Reuters.

Президент Дональд Трамп заявив, що має добрі відносини з Росією, але Москва не дотримується Угоди. За його словами, Росію викрили на «вчиненні поганих речей».

За словами групи посадовців Білого дому, згідно з умовами, США формально вийдуть з Угоди через 6 місяців. Таке рішення ухвалили після тривалого аналізу, що виявив багаторазові порушення умов з боку Росії.

«Стало цілком зрозуміло, що залишатися учасницею Угоди про відкрите небо — більше не в інтересах Америки», — сказав один з посадовців, пояснюючи це тим, що Росія використовує Угоду в спосіб, що може загрожувати безпеці США та їхніх союзників.

Як зазначають The New York Times, одна з головних причин виходу з Угоди про відкрите небо — заборона Росією польотів над одним з міст, в якому, імовірно, розташовані ядерні ракети, здатні досягти Європи. Також Росія забороняла польоти над місцями проведення масштабних військових навчань.

Крім цього, розвідка була незадоволена російськими польотами над США для збору інформації про критичні елементи інфраструктури, які можуть постраждати від кібератак. Ще одним моментом був політ росіян над гольф-клубом Дональда Трампа в Нью-Джерсі у 2017 році.

За словами посадовців Білого дому, союзники США в НАТО застерігають, що Росія, скоріше за все, теж вийде з Угоди, що може стати критичним для стеження за військовою активністю в Балтійському регіоні.

Таким чином, це — останній вихід з великих міжнародних угод за головування Дональда Трампа. Торік він вивів США з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності — теж через порушення з боку Росії. Перед тим Трамп вивів США з ядерної угоди з Іраном, яку уклав попередній президент Барак Обама.

При цьому посадовці зазначили, що днями почали раунд переговорів з російськими представниками про нової ядерної угоди.

«США зобов’язані контролювати озброєння. Ми віддані європейській безпеці. І ми прагнемо до майбутнього, яке ставить значні обмеження на ядерну зброю», — підкреслив один з посадовців.

Угода про відкрите небо, вперше запропонована президентом США Дуайтом Ейзенхауером у 1955 році, була укладена у 1992 році та набула чинності у 2002. Наразі в рамках Угоди співпрацюють 35 країн, зокрема й Україна.