Відставка Воронченка: навчальний центр імовірного заступника командувача ВМС фігурує у справі про корупцію

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Відставка Воронченка: навчальний центр імовірного заступника командувача ВМС фігурує у справі про корупцію

Facebook / ВМС ЗС України

Потенційний заступник командувача Військово-морських сил Шаген Шайволодян очолює навчальний центр ВМС у Миколаєві, який фігурує у кримінальних провадженнях про корупцію.

Про це йдеться у матеріалі «Бабеля».

Анонімне джерело «Бабеля» у Міністерстві оборони розповіло, що керівництво навчального центру підозрюють у привласненні майна і розтратах. Йдеться про будівництво смуги «Барс», смуги «Лідерства» і стадіону частини. Замість будівельних компаній Шайволодян залучав до робіт солдатів, яких змушували будувати альпіністську стінку для підготовки, вартістю на тендері якої становила 850 тис. гривень, або ремонтувати смугу перешкод вартістю у 1,6 млн гривень.

«Смуга зруйнувалася одразу після спорудження, і щоб приховати це, Шайволодян наказав солдатам відремонтувати смугу, використовуючи будівельне сміття — дошки та цеглу. З будівельного сміття солдати будували і «смугу перешкод розвідника». Спочатку її викопували, а потім Шайволодян віддав наказ її закопати», — йдеться у матеріалі. Розслідування цих фактів веде військова прокуратура Миколаївського гарнізону.

Крім того, солдатів-строковиків залучають до розвантаження овочів і на кухні, що, за словами джерела в Міноборони, є грубим порушенням, оскільки жоден з військовослужбовців строкової служби не отримував допуску до роботи в місцях приготування та видачі їжі. Саму ж їжу для військової частини мають готувати на договірній основі наймані кухарі.

Також у навчальному центрі розповсюдженою практикою є грошові побори з військових. «Бабель» отримав аудіозапис з наради, яку проводив Шайволодян. Згідно з нею, він навчав офіцерів, як вони повинні мотивувати солдатів заводити кредитні картки і «скидатися в загальну касу».

Також, хоча підготовка в центрі ведеться за стандартами НАТО, там жодного разу не було інструкторів НАТО, які б проводили заняття. Смуги і снаряди для тренувань не використовуються, оскільки немає фахівців.

  • Головнокомандувач Збройних сил Руслан Хомчак вирішив змінити командувача Військово-морських сил. Адмірала Ігоря Воронченка на посаді змінить його заступник із бойової підготовки — контрадмірал Олексій Неїжпапа. Заступником Неїжпапи призначать начальника 198-го навчального центру ВМС у Миколаєві Шагена Шайволодяна.