ВАКС зняв зобовʼязання з «короля контрабанди» Альперіна

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Сергій Мойсак зняв зобовʼязання з одеського бізнесмена Вадима Альперіна, якого президент називав «хрещеним батьком контрабанди».

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

Після того як Альперін заплатив заставу і вийшов з СІЗО, він був зобовʼязаний носити електронний браслет і не міг спілкуватися з іншими фігурантами справи. ЦПК зазначає, що тепер Альперіна «тримає» тільки застава.

«Який сенс у заставі, якщо Альперін зможе відкрито спілкуватися зі співучасниками і тиснути на свідків, фальсифікувати докази і їздити відпочивати за кордон. І навіть не повертатись звідти», — заявили в ЦПК.

Справа Альперіна

Правоохоронці підозрюють одеського підприємця у налагодженні злочинної схеми, пов’язаної з розмитненням імпортованих товарів за зниженими цінами. Від реалізації цієї схеми держава зазнала понад 77 млн грн збитків. Бізнесмен імпортував товар у величезних кількостях, переважно з Китаю. Підробляючи документи, він умисно занижував митну вартість товарів. Митниця, зі свого боку, все одно оцінювала товар за справжньою вартістю. Альперін сплачував податки в повному обсязі, але потім ішов з фіктивними документами до суду й повертав собі всі раніше сплачені податки.

У справі Альперіна правоохоронці затримали 11 осіб, 7 з яких — працівники митниці. Загалом, за даними слідства, збитки від корупційної схеми можуть сягати 500 млн грн.