Прокуратура відкрила провадження проти Росії за порушення законів війни

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Прокуратура Донецької області відкрила кримінальне провадження щодо Росії у звʼязку з порушенням законів ведення війни (ч. 1 ст. 438 КК).

Як повідомляє пресслужба прокуратури, дії РФ призвели до забруднення навколишнього середовища, в тому числі вод Сіверського Дінця і Азовського моря.

Розслідування встановило, що у квітні 2014 року в результаті збройної агресії Росії «порушено екологічну рівновагу в регіоні, що призвело до небезпечних змін стану довкілля на території, де проживають майже 5 млн людей».

Під час боїв було зруйновано та пошкоджено велику кількість обʼєктів інфраструктури, що негативно вплинуло на роботу очисних споруд, сховищ токсичних і радіоактивних відходів. Ці факти погіршили якість питної води і роботу систем водопостачання. Затоплення шахт призвело до виходу на поверхню токсичних вод, які потрапили в річку і море.

«Зазначені дії країни-окупанта є порушенням положень Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 і ст. 35, 54, 55 Додаткового протоколу від 8 червня 1977 року (Протокол I)», — додали в прокуратурі.