«Про «плівки Єрмака» в ОП знали ще влітку». Лерос написав заяву про злочин після слів Зеленського

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Про «плівки Єрмака» в ОП знали ще влітку». Лерос написав заяву про злочин після слів Зеленського

Олександр Синиця / УНІАН

Народний депутат Гео Лерос заявив, що написав заяву про злочин в Офіс генпрокурора після слів президента Володимира Зеленського про те, що в Офісі президента знали про так звані «плівки Єрмака» ще до їх оприлюднення і про те, що ними хотіли його шантажувати. Про це Лерос повідомив у Facebook.

«Сьогодні я написав заяву про злочин, про який заявив президент на пресконференції. Якщо правоохоронці не внесуть відомості про злочин в ЄРДР, я буду домагатися цього через суд», — написав Лерос.

Він підкреслив, що ніхто не має права шантажувати президента, оскільки це «серйозний злочин», і вимагає відкритого розслідування, щоб «винний поніс покарання, за яке передбачено від 3 до 5 років позбавлення волі».

Нардеп вимагає встановити, хто з посадовців Офісу президента отримав плівки з відеозаписами і приховав корупційний злочин, «ставши його співучасником».

Він припускає, що «злочинці могли бути попереджені, що допомогло їм замести сліди, тобто зупинити призначення на посади, які обговорювалися на плівках». «При цьому самі організатори і виконавці продовжили свою злочинну діяльність, уникнувши покарання», — наголосив він.

Лерос додав, що він як законослухняний громадянин, отримавши плівки із записами, «негайно написав заяву в НАБУ і зробив цю інформацію публічною, розуміючи, що тільки гласність — це шанс перешкодити правоохоронцям «злити» справу».

«Тепер для мене дуже дивним є той факт, що плівки в Офісі президента бачили «ще влітку та у вересні», де видно, що Денис Єрмак проводить переговори про продаж посад, але навіть після цього його ніхто не зупинив. [...] Виходить, що про його незаконну діяльність в ОП було відомо ще «влітку та у вересні», але для них це не було секретом, тому можна зробити висновок, що його діяльність була санкціонована в Офісі», — написав Лерос.

Про що йдеться?

Зеленський на підсумковій пресконференції вперше прокоментував так звані «плівки Єрмака», у яких фігурують голова Офісу президента Андрій Єрмак і його брат Денис. За словами президента, для нього це порожня справа, і він знає, хто за цим стоїть. Він не назвав, хто саме, пославшись на те, що слідство ще триває.

«Для мене це порожня справа. Я знаю, хто вів ці записи, я знаю, для чого, я знаю, хто шантажував цими записами, хотів шантажувати мене особисто, щоб я зняв Єрмака. Я знаю, хто це зробив. Не готовий зараз говорити, оскільки триває слідство, хоча я знаю відповіді. Як би там слідство не завершилося, у мене є відповіді — повно», — сказав президент.

За словами Зеленського, до дискредитації Єрмака і його особисто готувалися з літа-осені минулого року. Він підкреслив, що ніхто з тих, кого обговорювали на записах, не отримав посаду.

  • 29 березня депутат від «Слуги народу» Гео Лерос оприлюднив у Facebook відео, де брат глави Офісу президента Андрія Єрмака Денис обговорює питання призначення на різні державні посади. На відео з прихованої камери Денис Єрмак говорить про те, як просуваються «потрібні» законопроєкти у Верховній Раді, посади в Київській митниці та компанії «Укрзалізниця». На одному з відео брат голови ОП начебто проводить співбесіду з людиною, яка говорить, що претендує на посаду заступника міністра інфраструктури і хоче керувати компанією «Укрзалізниця». На іншому відео чоловік розповідає, що у нього є «хороша дівчинка, яка хоче очолити Національний комплекс «Експоцентр України».
  • Фігуранти справи про плівки Дениса Єрмака — Дмитро Штанько і Сергій Шумський — звинуватили Андрія Єрмака в корупції та заявили, що він отримував гроші від людей, які сподівалися посісти державні посади. Обидва Єрмаки звинувачення заперечують.
  • Розслідування щодо плівок почало НАБУ — туди звернулися Лерос, Штанько і Шумський. Також розслідування були в ДБР і СБУ. Пізніше з НАБУ матеріали передали до Нацполіції, а звідти — до СБУ.
  • Адвокати Лероса вимагають повернути справу «плівок Єрмака» до НАБУ.