Астрономи зафіксували астероїд з хвостом як у комети

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Астрономи зафіксували астероїд з хвостом як у комети

NASA

Астрономи Гавайського університету дослідили перший відомий троянський астероїд Юпітера, у якого зʼявився кометоподібний хвіст.

Про це пише Phys.org.

Небесне тіло виявили за допомогою телескопа ATLAS, який призначений для пошуку астероїдів, що можуть становити небезпеку для Землі.

Уперше ATLAS помітив незвичайний астероїд біля Юпітеру на початку червня 2019 року. Аналіз зображень показав, що в астероїда є ознаки комети, зокрема хвіст. В Центрі малих планет йому дали позначення 2019 LD2.

Нові знімки, на яких небесне тіло виглядало наче комета з хвостом із пилу і газу, зробили у 2019 році. У квітні 2020 року виявилося, що 2019 LD2 зберігає зовнішній вигляд і активність комети вже рік. Чому в астероїда раптом зʼявився хвіст — учені поки не знають.

  • Троянські астероїди Юпітеру — це дві групи астероїдів, які обертаються навколо Сонця. Один рій перебуває перед планетою, а другий – за нею. Ці астероїди вже кілька мільярдів років утримує потужна гравітація планети.
  • Астрономи з обсерваторії «Джеміні» на Гаваях зробили найбільш чіткий знімок Юпітеру за допомогою орбітального телескопа «Хаббл» і міжпланетної станції «Юнона».