Без мʼяких іграшок і багаторазових рушників. МОЗ дав рекомендації щодо роботи дитсадочків

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Без мʼяких іграшок і багаторазових рушників. МОЗ дав рекомендації щодо роботи дитсадочків

Sven Brandsma / Unsplash

Міністерство охорони здоровʼя розробило тимчасові рекомендації для роботи дитячих садочків. Про це йдеться у постанові МОЗ.

Перед початком роботи працівникам закладу мають обовʼязково вимірювати температуру. Якщо температура вища за 37,2 і є ознаки респіраторного захворювання, людина не допускається до роботи.

Також дітям при вході до закладу і далі кожні 4 години мають проводити температурний скриніг, показники записувати в журнал. Якщо температура вища за 37,2 та є ознаки респіраторного захворювання — про це повідомляють медичного працівника й батьків. При ізоляції важливо не допустити тривожних відчуттів у дитини та враховувати її психологічний стан.

Приймає дитину до садочка та віддає батькам після закінчення дня вихователь групи за межами будівлі. Якщо погана погода — на вході до приміщення. Ті, хто забирає дитину, мають бути у медичній масці або респіраторі.

На вході до закладу має стояти антисептик з вмістом спирту понад 60%. Антисептики мають використовувати під контролем працівників закладу. Дітям доступ до них має бути обмежений.

Також дітям в ігровій формі та на прикладі вихователів мають вимірювати температуру, навчати обробці рук антисептиком та правилам етикету кашлю.

На період карантину у садочках заборонили використовувати:

  • багаторазові рушники;
  • мʼякі іграшки;
  • килими з довгим ворсом.

Також не можна бути у вуличному взутті (без змінного) всередині приміщень та проводити масові заходи за участі дітей з більш ніж однієї групи або з глядачами.

Водночас рекомендують на період карантину:

  • розробити графік прогулянок та занять так, аби не змішувались групи;
  • проводити додаткові ігри та вправи, які б пояснювали дітям важливість профілактики та фізичного дистанціювання;
  • надати пріоритет активностям на вулиці;
  • переформатувати кімнати так, аби можна було забезпечити максимальне фізичне дистанціювання;
  • обмежити заняття та ігри, які передбачають фізичний контакт та використання значної кількості додаткового інвентарю;
  • мінімізувати кількість дітей, які харчуються та перебувають за одним столом одночасно.

Нагадаємо, уряд дозволив відкрити дитячі садочки з 22 травня. Також Україні з 22 травня по 22 червня діятиме адаптивний карантин. Тобто рішення про його послаблення або посилення буде ухвалюватись у кожному регіоні окремо.