Китай планує розширити повноваження спецслужб на Гонконг. Це може знищити автономію міста

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Китай планує розширити повноваження спецслужб на Гонконг. Це може знищити автономію міста

Billy H.C. Kwok / Getty Images

Китай планує розширити повноваження своїх спецслужб на Гонконг, що демократичний рух міста і США вважають смертним вироком автономії.

Про це повідомляє Reuters.

Комуністична партія Китаю 21 травня запропонувала ухвалити законопроєкт, за яким спецслужби отримають повноваження в Гонконгу, мешканці якого користуються широкими свободами порівняно з рештою країни.

Демократичні рухи міста роками боролися з подібними ініціативами, які можуть порушити усталений статус «одна країна, дві системи».

«Пекін намагається придушити критичні голоси Гонконгу силою та страхом», — заявив Джошуа Вонг, лідер лівоцентристського протестного руху «Демосісто».

Продемократичні активісти та політики міста назвали ініціативу Компартії «кінцем Гонконгу» і закликали до протесту. Пекін вважає, що законопроєкт має на меті боротьбу з сепаратизмом, тероризмом та іноземним втручанням.

Іноземні дипломати побоюються, що спецслужби зможуть таким чином остаточно знищити права і свободи, дані Гонконгу на умовах його передачі Китаю зі складу колоній Великої Британії у 1997 році.

Цієї ночі в місті пройшли акції проти нової ініціативи Пекіна. Активісти вбачають у цьому спробу перезавантажити протести.

З моменту оголошення планів Компартії фінансові ринки Гонконгу продемонстрували спад, викликаний побоюваннями, що повноваження спецслужб знищать місто як регіональний діловий центр. При цьому лояльна до Пекіна голова адміністрації Гонконгу Кері Лам переконана, що посилення спецслужб не потягне за собою придушення юридичної незалежності.

Наразі президент США Дональд Трамп пригрозив «сильною реакцією», якщо Пекін ухвалить законопроєкт, а голова Держдепу Майк Помпео назвав ініціативу «похоронним дзвоном» автономії Гонконгу.

Аналітики вважають, що плани Пекіна призведуть до фактичної анексії міста та його загибелі як ділового центру.

  • Масові протести в Гонконзі тривають від червня 2019 року. Спочатку жителі протестували проти закону про екстрадицію на материковий Китай, який, на їхню думку, могли використати проти дисидентів. Пізніше учасники протестів стали вимагати більшої незалежності від Китаю і проведення демократичних реформ. Вони також вимагають розслідування дій поліції під час протестів та амністії для заарештованих активістів.
  • Нові протести в Гонконзі спалахнули 10 травня. Поліція тоді затримала 230 осіб. Поранення отримали щонайменше 18 осіб, а правоохоронців звинуватили в жорстокості.