Дослідження: Лікування коронавірусу препаратом, який вживає Трамп, смертельно небезпечне

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Дослідження: Лікування коронавірусу препаратом, який вживає Трамп, смертельно небезпечне

Fusion Medical Animation / Unsplash

Група вчених проаналізувала дані щодо лікування хворих на коронавірус за допомогою таких препаратів, як гідроксихлорохін, що його приймає президент США Дональд Трамп, і хлорохін. Дослідження показало високий ризик смертності серед інфікованих.

Наукова стаття вийшла в журналі The Lancet.

Гідроксихлорохін та хлорохін, якими лікують коронавірус у поєднанні з антибіотиками, наразі не продемонстрували жодних переваг. Ці препарати цілком безпечні для лікування аутоімунних захворювань та малярії, але їхнє використання для боротьби з коронавірусом демонструє значний ризик.

Попередні дослідження продемонстрували, що лікування коронавірусу гідроксихлорохіном та хлорохіном викликає в хворих аритмію серця. Згідно з останнім дослідженням стало відомо, що ці препарати також підвищують ризики смерті серед інфікованих.

Вчені проаналізували випадки лікування 14 888 пацієнтів, яким давали ці препарати в різних комбінаціях. Зокрема кожен 6-й помер після лікування лише гідроксихлорохіном та хлорохіном. Кожен 5-й помер після лікування хлорохіном та антибіотиками, і кожен 4-й після лікування гідроксихлорохіном та антибіотиками.

Також серед пацієнтів, які вживали комбінації з гідроксихлорохіном та хлорохіном, була більше поширена аритмія, найбільше — у тих, кому додатково давали антибіотики. Аритмія розвинулась у 8% хворих.