Премʼєр-міністр Ізраїлю постав перед судом у справі про корупцію

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Премʼєр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу постав перед судом у справі про корупцію. Перше засідання відбулося в Єрусалимі, повідомляє «Радіо Свобода».

Нетаньягу звинувачують у хабарництві, шахрайстві і зловживанні довірою. Всі три справи більш відомі як «1000», «2000» і «4000».

Перша стосується шахрайства і зловживання довірою. Премʼєра звинувачують у отриманні подарунків — сигар і пляшок шампанського від бізнесменів — в обмін на послуги.

Друге — «2000» — також стосується шахрайства і зловживання довірою. Нетаньягу звинувачують у тому, що він пропонував допомогу газеті Yediot Ahronot в обмін на позитивне висвітлення і помірну критику.

Справа «4000» — хабарництво, шахрайство і зловживання довірою. Пермʼєра звинувачують у лобіюванні пільг для телекомунікаційного гіганта Bezeq. Нетаньягу нібито також просив на віддяку позитивно висвітлювати його політику.

Сам Нетаньягу всі звинувачення заперечує, а заклики піти у відставку відкидає . Він називає звинувачення «полюванням на відьом», організованим політичними опонентами.

Це вперше в історії Ізраїлю, коли чинний премʼєр постає перед судом.

  • В Ізраїлі 17 травня відбулася інавгурація нового уряду. Присягу в Кнесеті склали відразу два премʼєр-міністри: Біньямін Нетаньягу і Бені Ганц. Політична угода передбачає, що Нетаньягу до наступних виборів розділить навпіл час перебування на посаді з Бенні Ганцом.
  • Нетаньягу напередодні заявив, що прийшов час анексувати частину палестинських територій на користь єврейських поселень. Палестина після цього оголосила про вихід з усіх угод з Ізраїлем і США.