У Львові почали тестувати на антитіла до коронавірусу. Перші тести роблять медикам

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Львові почали тестувати на антитіла до коронавірусу. Перші тести роблять медикам

Thana Prasongsin / Getty Images

У Львові розпочали проводити ІФА-тестування для виявлення антитіл до коронавірусу. Перші тести вже роблять працівникам лікарні швидкої допомоги.

Про це повідомив мер Львова Андрій Садовий у Facebook.

Очільник міста підкреслив, що це не заміна ПЛР-тестування, а додаткова можливість для визначення хворих на COVID-19 і, найголовніше, тих, хто вже перехворів.

«Цей вид тестування дозволяє подивитися на наявність антитіл в організмі людини та дізнатися, чи особа вже хворіла на коронавірус. Апарати для таких досліджень є в лабораторіях міських лікарень і поліклінік. Тому це істотно збільшить масовість тестування у Львові», — зазначив Садовий.

Ці тести схожі на експрес-тести, які вже є в Україні, але дають більшу точність результатів. Тестувати на антитіла потрібно не для ранньої діагностики хвороби, а щоб виявляти тих, хто ще хворіє чи вже одужав.

ІФА-тести будуть обовʼязково проводити людям, які перебувають у групі ризику.

«Це будуть люди, які мають симптоми коронавірусної хвороби, люди, які перебувають у групі ризику, працівники Нацполіції та Нацгвардії. Ми розширяємо коло контактних осіб, які контактували з хворим на коронавірус», — розповідав раніше глава МОЗ Максим Степанов.

  • Головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявляв, що Україна може стати пʼятою країною у світі, де запустять масову ІФА-діагностику для виявлення антитіл до коронавірусу. Він тоді зазначив, що ПЛР-тести не можна використовувати постійно, оскільки є питання інкубаційного періоду, коли цей тест не є інформативним.
  • Запуск перших ІФА-тестувань анонсували наприкінці квітня в Одеській та Сумській областях.