ВООЗ призупинила випробування гідроксихлорохіну як ліків від COVID-19. Його вживає Трамп

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
ВООЗ призупинила випробування гідроксихлорохіну як ліків від COVID-19. Його вживає Трамп

skaman306 / Getty Images

Всесвітня організація охорони здоровʼя призупинила випробування гідроксихлорохіну і хлорохіну як ліків від коронавірусу. Про це заявив гендиректор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреєсус.

«Виконавча група тимчасово призупинила використання гідроксихлорохіну і хлорохіну в рамках випробування», — сказав він.

Гебреєсус розповів, що фахівці одного з найбільш авторитетних медичних журналів The Lancet опублікували дослідження щодо цих препаратів та їхнього впливу на пацієнтів з коронавірусом: «Гідроксихлорохін і хлорохін, якими лікують коронавірус у поєднанні з антибіотиками, наразі не продемонстрували жодних переваг. Ці препарати цілком безпечні для лікування аутоімунних захворювань і малярії, але їхнє використання для боротьби з коронавірусом демонструє значний ризик».

У звʼязку з цим вирішили провести всебічний аналіз усіх наявних у світі доказів, щоб оцінити потенційні користь і шкоду від цих препаратів.

Однак Гебреєсус запевнив, що ліки, як і раніше, вважаються безпечними «для пацієнтів з аутоімунними захворюваннями і малярією».

Президент США Дональд Трамп раніше заявляв, що вживає для профілактики коронавірусної інфекції ліки від малярії та вовчака — гідроксихлорохін. Проте, за даними медичних установ США, це може бути небезпечним.