Порошенко не прийшов на допит у ДБР. Замість цього він відвідав виставку картин, через які його викликали

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Порошенко не прийшов на допит у ДБР. Замість цього він відвідав виставку картин, через які його викликали

Палінчак Михайло / УНІАН

Пʼятий президент України Петро Порошенко не прийшов на допит в Державне бюро розслідувань. Він мав дати свідчення в якості свідка у справі про контрабанду картин.

Замість цього Порошенко відвідав Музей Івана Гончара, де відкрилася виставка цих картин, які належать до його колекції.

За словами голови «Евросолідарності», всі картини були ввезені до країни абсолютно законно.

«На цій виставці є також документи, де містяться оригінали митних декларацій 43 картин, їх перелік і платіжні доручення, які були зроблені із мого особистого рахунку після сплати податків державі. Так само і в митному оформленні усе було зроблено у відповідності до законодавства», — заявив пʼятий президент.

На виставку прийшли представники ДБР, щоб вручити повістку Петру Порошенко. Однак, коли адвокат запитав, чи направлена кримінальне провадження проти Петра Порошенка і чи адресована повістка безпосередньо йому, вони не змогли чітко відповісти на питання і пішли. До цього слідчі намагались віддати повістку Марині Порошенко.

Адвокат пʼятого президента Ігор Головань у своєму акаунті на Facebook написав, що спроби допитати Порошенка як свідка — це «грубе порушення конституційного принципу верховенства права».

Він навів два аргументи:

1) Порошенко викликали з допомогою відео, без вручення повістки, а це суперечить ст. 135 Кримінального кодексу;

2) допит планували проводити не в тій будівлі, де проходило досудове розслідування. За словами адвоката, який послався на ст. 224 Кримінального кодексу, таке можливо лише за згоди допитуваної особи. Порошенко згоди не давав.