The Guardian: Єврокомісія ще три роки тому пропонувала фармкомпаніям розробляти вакцини від коронавірусів. Але ті відмовилися

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
The Guardian: Єврокомісія ще три роки тому пропонувала фармкомпаніям розробляти вакцини від коронавірусів. Але ті відмовилися

Paul Biris / Getty Images

Декілька великих світових фармацевтичних компаній у 2017 році не підтримали пропозицію Європейського Союзу про розробку швидкодіючих вакцин проти патогенів, зокрема коронавірусів. Про це повідомляє The Guardian.

План з розробки вакцини запропонували представники Єврокомісії на засіданні «Ініціативи щодо інноваційних лікарських засобів» (ІМІ). Єврокомісія стверджувала, що ці вакцини повинні бути розроблені та схвалені до виникнення можливих спалахів захворювання, але ця ідея не знайшла підтримки у фармацевтичних компаніях.

До керівного складу ІМІ входять представники Єврокомісії та Європейської федерації фармацевтичної промисловості, членами якої є такі великі світові фармацевтичні компанії, як GlaxoSmithKline, Novartis, Pfizer, Lilly і Johnson & Johnson.

Ситуація за 2017 рік описана в доповіді брюссельського дослідницького центру Corporate Observatory Europe.

The Guardian наголошує, що через неготовність до пандемії коронавірусу фармацевтичні компанії дедалі частіше звинувачують в тому, що вони не поставили боротьбу з інфекційними захворюваннями в пріоритет, оскільки це менш прибутково, ніж боротьба з хронічними захворюваннями.

За даними Bloomberg Intelligence, торік 20 великих фармкомпаній провели близько 400 нових дослідницьких проєктів, з них тільки 65 були направлені на боротьбу з інфекційними захворюваннями.

Наразі клінічні випробування проходять вісім потенційних вакцин проти коронавірусу. The Guardian називає найбільш перспективною вакцину, яку розробляють фахівці Оксфордського університету, проте й у неї лише 50% шансів бути схваленою для використання.