В Японії розробили компактний симулятор смаків. Його потрібно лизати

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
В Японії розробили компактний симулятор смаків. Його потрібно лизати

Meiji University

В японському Університеті Мейдзі розробили пристрій, який може симулювати будь-який смак. Варто його лизнути, і можна відчути смак будь-чого, а сам пристрій можна носити в кишені.

Про це повідомляє TechXsplore.

Симулятор має п’ять гелів, які дають солодкий, гіркий, солоний та кислий смаки, а також «умамі» — запропонований в Японії смак високобілкової їжі. Комбінація інтенсивності цих п’яти смакових відчуттів дає смак того чи іншого продукту.

Струм виводить частки пʼяти гелів з різною інтенсивністю, яку можна контролювати власноруч. За словами розробників, пристрій працює так само, як і екран, що має лише кілька базових кольорів і формує з них складну картинку, яку ми сприймаємо як справжню.

Цей синтезатор смаку назвали на честь водоростей норімакі, які використовують у суші.

Винахід дозволить симулювати смаки улюблених страви там, де неможливо їх отримати, наприклад у літаку. Оскільки відчуття смаку не супроводжується поглинанням їжі, синтезатор норімакі можна використовувати як засіб від переїдання.

Однак сама концепція пристрою не є новою. Пристрої, які б подразнювали рецептори язика, існували й раніше. Зокрема, у 2011 році в Японії винайшли спосіб симуляції смаку електричними зарядами, який виглядає як столовий прибор — можна було лизати виделку і відчувати смак їжі.