YouTube викрили на тому, що він видаляє коментарі з критикою Комуністичної партії Китаю

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

YouTube автоматично видаляє коментарі, що містять певні фрази китайською із критикою правлячої Комуністичної партії країни (КПК). Про це повідомляє The Verge.

Коментарі, залишені під відео або в прямому ефірі, які містять слова 共匪 [«комуністичний бандит»] або 五毛 [«партія 50 центів»], автоматично видаляються приблизно через 15 секунд.

Термін «комуністичний бандит» є образою щодо китайського націоналістичного уряду, а «партія 50 центів» — принизливим сленговим терміном для інтернет-користувачів, яким платять за те, щоб в онлайн-дискусіях не критикували правлячу партію.

Наразі незрозуміло, чому ці коментарі видаляються. Є припущення, що ці фрази додали до фільтру коментарів, який призначений для автоматичного видалення спаму або образливого тексту. Це підтверджується тим фактом, що коментарі видаляються швидко (людська модерація потребує більше часу) і навіть якщо заборонені фрази використовуються у позитивному контексті (наприклад, «партія 50 центів робить фантастичну роботу»).

YouTube та інші сервіси Google заблоковані у Китаї з 2009 року, коли корпорація відмовилася цензурувати пошукову видачу в КНР на вимогу керівництва країни. Відтак The Verge вважає, що у звʼязку з цим у Google «мало підстав для цензурування критики КПК».

  • YouTube назвав заборонені теми відео про COVID-19: лікування молитвою, дезінфекція феєрверками та звʼязок з 5G.
  • YouTube буде нагадувати, що пора спати. У мобільному додатку зʼявилася відповідна функція.