Експосли США в Україні просять Америку не залучати Київ у свою внутрішню політику

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Експосли США в Україні просять Америку не залучати Київ у свою внутрішню політику

Win McNamee / Getty Images

Сім з дев’яти колишніх послів США в Україні закликали Америку не використовувати Київ у своїй внутрішній політиці. Про це йдеться у спільній заяві дипломатів.

У зверненні закликають чиновників обох країн зробити все можливе, аби й надалі зберегти двопартійну підтримку України.

«Ми роками працювали над розбудовою та зміцненням американсько-українського стратегічного партнерства, заснованого в 1996 році. Таким чином, ми стурбовані залученням України у внутрішню політику Америки у міру наближення президентських виборів у США в 2020 році. Ці зусилля сприяють хибному та токсичному розумінню, яке не має підґрунтя в реальності американсько-українських відносин. Це може послабити відносини між США та Україною та посіяти розбрат у наших країнах. Ми рішуче засуджуємо ці зусилля розділити наші дві країни і закликаємо чиновників у обох випадках уникати кроків, які лише зірвуть двосторонні відносини та відчужуватимуть наші країни одна від одної», — йдеться у зверненні.

Звернення підписали:

  • Роман Попадюк;
  • Стівен Пайфер;
  • Карлос Паскуаль;
  • Джон Гербст;
  • Вільям Тейлор;
  • Джон Тефт;
  • Марі Йованович.

Нагадаємо, 19 травня народний депутат Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які, за його словами, можуть свідчити про вплив кандидата у президенти США Джо Байдена на Петра Порошенка під час його президентства.

20 травня Офіс генпрокурора почав перевірку «плівок Деркача». Кримінальне провадження зареєстрували за статтями про зловживання владою і держзраду.

Зеленський відреагував на ці записи, заявивши, що на Порошенка чекає багато вироків. Адвокати Порошенка, у свою чергу, заявляють, що за «плівками Деркача» стоїть Офіс президента.