САП не згодна із закидами Венедіктової щодо «неналежної роботи»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури не згодні з твердженням генерального прокурора Ірини Венедіктової щодо їхньої «бездіяльності, відсутності результатів роботи» та звинуваченнями у порушенні розумних строків у кримінальних провадженнях. Про це повідомляє пресслужба САП.

На закиди Венедіктової, чому досі триває слідство у справах, де про підозри оголосили 2, 3, а іноді й 4 роки тому, САП відповіла: «Усі справи залишились у спадок від дореформеної ГПУ, а тому необхідно передусім запитати у генерального прокурора, чому ці справи так довго прокурори не передавали до суду».

У спеціалізованій прокуратурі наголосили, що слід також враховувати, що неможливо за пів року розставити всі крапки над «і» у провадженнях, які перебували в інших органах досудового розслідування 5 і більше років.

Також САП запевняє, що заяви про порушення строків у справі про розкрадання коштів на виконанні оборонного замовлення, у якій «внаслідок незграбності САП» суд відмовив у продовженні строків досудового розслідування, також не відповідають дійсності.

«На жаль, суд і не міг прийняти іншого рішення, адже Офіс генерального прокурора передав до САП справу з порушенням підслідності», — пояснили прокурори.

Водночас вони нагадали, що генеральний прокурор не має права давати вказівки прокурорам САП, «тому незрозуміло, які саме повноваження Венедіктова використовувала для перевірки стану досудового розслідування у кримінальних провадженнях, які розслідують НАБУ, та які саме норми закону дозволяють давати оцінку таким провадженням».

Також прокурори САП наголосили, що вони готові співпрацювати із Офісом генерального прокурора.

Що сталося?

26 травня Венедіктова звинуватила САП у неналежній роботі та пообіцяла на це відреагувати.

Вона підкреслила, що упродовж тривалого часу, в деяких випадках по декілька років, прокурори САП не забезпечили прийняття остаточних рішень стосовно топкерівників Міністерства юстиції, Міноборони, МОЗ — за фактами розтрат, відносно екснардепів та керівників держпідприємств — щодо розкрадань державних коштів у транспортній галузі, а відносно високопосадовців часів Віктора Януковича — за розкрадання державного майна і коштів в особливо великих розмірах.