Парламент Китаю ухвалив закон про нацбезпеку Гонконгу, який спричинив масові протести. Що він передбачає?

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Парламент Китаю ухвалив закон про нацбезпеку Гонконгу, який спричинив масові протести. Що він передбачає?

Laurel Chor / Getty Images

Парламент Китаю ухвалив новий закон, який, серед іншого, розширює повноваження китайських спецслужб на території Гонконгу.

Про це пише BBC.

За це рішення проголосували 2 878 членів парламенту. Зазначається, що влада Гонконгу не погоджуватиме закон окремо — він діятиме на території півострова після затвердження вищим керівництвом Китаю. Очікується, що акт набуде чинності вже у серпні.

Закон, зокрема, забороняє:

  • заклики до територіального відокремлення;
  • діяльність, спрямовану на підрив влади або авторитету центрального уряду;
  • тероризм;
  • втручання іноземних країн у внутрішні справи Гонконгу.

Законодавство, яке забороняє відокремлення від Китаю, Гонконг мав ухвалити відповідно до його «мініконституції», проте уряд регіону досі цього не зробив. Остання спроба ухвалити таке законодавство призвела до масових протестів 2003 року.

Тепер розглянути закон про «національну безпеку» вирішили, оскільки місцева влада Гонконгу нездатна самостійно впровадити схожі заходи. Стосунки Гонконгу та материкового Китаю регулюються договором, який отримав назву «одна країна — дві системи». Як пише Business Insider, нове законодавство дозволяє Пекіну вносити зміни до цього договору в односторонньому порядку. Місцеві жителі та представники низки країн побоюються, що закон призведе до втрати Гонконгом своєї автономії.