Довженко-Центр оголосив себе неплатоспроможним. Причиною називає «саботаж керівництвом Держкіно своїх обовʼязків»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Довженко-Центр оголосив себе неплатоспроможним. Причиною називає «саботаж керівництвом Держкіно своїх обовʼязків»

Юлія Вебер / «Бабель»

Національний центр Олександра Довженка оголосив про настання стану неплатоспроможності — обігові кошти підприємства вичерпані.

У центрі заявили, що не отримали плановане державне фінансування в 2020 році. Міністерство фінансів не затвердило поданий Міністерством культури проєкт паспорту програми.

Про це йдеться в заяві центру, оприлюдненій у Facebook.

«Однією з причин незатвердження паспорта є саботаж керівництвом Держагентства з питань кіно своїх обовʼязків у частині організації бюджетного процесу та подання в Мінфін занижених показників фінансування Центру», — наголосили в заяві.

Центр звертався до Мінкульту та Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики з проханням поновити фінансування інституції, але звернення не дали результатів.

Досі залишається невиплаченою зарплата працівників за січень та лютий. Весь дохід від господарської діяльності Центру за березень-квітень спрямували на виплати заборгованості по зарплаті за ці місяці.

Центр власним коштом сплачував податки та збори, комунальні послуги та охорону, щоб забезпечити збереження фільмофонду, архівного та музейного фондів Центру.

Через карантин основний дохід Центру, який на 70% складається з доходу від оренди нерухомості та проведення заходів, в березні-квітні було повністю втрачено. Обігові кошти підприємства вичерпані.

З кінця травня Центр не спроможний більше сплачувати обовʼязкові податки та існуючі зобовʼязання за договорами.

«Як член Міжнародної федерації кіноархівів (FIAF) Центр змушений повідомити правління федерації про загрозу цілісності унікального фільмофонду, охорону та дотримання кліматичних умов зберігання котрого далі забезпечувати змоги немає», — наголосили в заяві.

  • У 20 містах України, зокрема й у столиці, відбулася акція «Стоп культурний карантин», щоб привернути увагу уряду до культурної індустрії (організація заходів, концертів тощо) та її труднощів через карантин. Під час акції у небо спрямували промені світла.