«Forbes Україна» опублікував рейтинг 100 найбагатших українців. У трійці — Ахметов, Пінчук та Порошенко

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Forbes Україна» опублікував рейтинг 100 найбагатших українців. У трійці — Ахметов, Пінчук та Порошенко

Чергинський Костянтин / УНІАН

«Forbes Україна» вперше з 2016 року опублікував рейтинг 100 найбагатших бізнесменів України. Їх сукупні статки перевищили $31 млрд.

Рейтинг українського журналу на своєму сайті оприлюднив російський Forbes.

На першому місці виявився гірничо-металургійний магнат Рінат Ахметов, чий статок журнал оцінив у $2,8 млрд. «У порівнянні з піковим, 2013-м роком статок найбагатшого українця скоротився майже в шість разів», — пише видання.

Друге місце в списку найбагатших українців займає власник групи «Інтерпайп» Віктор Пінчук зі статком у $1,4 млрд.

На третьому місці — Петро Порошенко з $1,4 млрд. П’ятий президент повернувся у список доларових мільярдерів після пʼятирічної відсутності. У 2014 році його статки оцінювалися в $1,3 млрд, в 2015 році американський Forbes перестав вважати його мільярдером. Тоді ж «Forbes Україна» оцінив статки Порошенка в $750 млн.

Всього в рейтингу вісім людей зі статками не нижче $1 млрд. Двоє займають одну сходинку — подружжя Олександр і Галина Герега, співвласники мережі гіпермаркетів «Епіцентр». Замикає список мільярдерів з оцінкою статків в $1 млрд Ігор Коломойський.

Поріг відсікання в рейтингу найбагатших — $95 млн. Номер 100 в списку отримав співвласник мережі супермаркетів «Таврія В» Борис Музальов.

У девʼяти бізнесменів з рейтингу основою статків є IT. Найбагатший з них — засновник сервісу для систематизації файлів з кодом GitLab 32-річний Дмитро Запорожець ($560 млн, № 13). У рейтинг також увійшов співзасновник сервісу Revolut Влад Яценко ($300 млн, № 27).

У $250 млн оцінили статки кожного із засновників сервісу перевірки правопису Grammarly, в 2019 році оціненого в $1 млрд, Олексія Шевченка (№ 35), Максима Литвина (№ 36) і Дмитра Лідера (№ 37).

Також до рейтингу увійшли Дмитро Фірташ ($370 млн, № 24), глава алкогольного холдингу Global Spirits, що володіє горілчаним брендом «Хортиця», Євген Черняк ($295 млн, № 30) і Павло Фукс ($155 млн, № 51).

У першу десятку рейтингу увійшли:

  • Рінат Ахметов — $2,8 млрд. Джерело: металургія, ПЕК;
  • Віктор Пінчук — $1,4 млрд. Джерело: металургія;
  • Петро Порошенко — $1,4 млрд. Джерело: харчова промисловість;
  • Олександр Герега, Галина Герега — $1,3 млрд. Джерело: роздрібна торгівля, АПК;
  • Геннадій Боголюбов — $1,2 млрд. Джерело: ПЕК, інвестиції;
  • Юрій Косюк — $1,1 млрд. Джерело: АПК, харчова промисловість;
  • Костянтин Жеваго — $1,1 млрд. Джерело: металургія;
  • Ігор Коломойський — $1 млрд. Джерело: ПЕК, інвестиції;
  • Вадим Новинський — $810 млн. Джерело: металургія;
  • Олександр Ярославський — $725 млн. Джерело: нерухомість, металургія, фінанси.

Раніше видання Bloomberg писало, що статки найбагатшої людини України, бізнесмена Ріната Ахметова зменшилися на 80% за останні сім років.

  • Мільярдери, що входять до списку 25 найбагатших людей світу, за два місяці пандемії коронавірусу стали ще багатшими. За даними Forbes, сумарно вони заробили $255 млрд. Видання підкреслювало, що дані про мільярдерів різко контрастують з даними про безробіття в США. У країні з середини березня кількість людей, які звернулися по допомогу з безробіття, зросла до 39 млн — приблизно чверть робочої сили США.
  • Президент США Дональд Трамп через введені карантинні обмеження на тлі поширення коронавірусу за місяць втратив $1 млрд, що становить третину його статку.