Музей Гончара: Порошенко попросив організувати виставку після отримання виклику до ДБР

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Музей Гончара: Порошенко попросив організувати виставку після отримання виклику до ДБР

УНІАН

Експрезидент Петро Порошенко попросив Музей Івана Гончара організувати виставку того ж дня, коли отримав виклик на допит до Державного бюро розслідувань.

Про це в інтервʼю «Громадському» розповів директор музею Петро Гончар.

За його словами, 22—23 травня він отримав пропозицію організувати виставку і пояснив, що останнім часом експозиції роблять експромтом, через те, що чекають кошти на ремонт після затоплення дворічної давнини. Варто зазначити, що вранці 22 травня ДБР викликало Порошенка на допит у справі про незаконне переміщення через кордон 43 картин, які пізніше й були виставлені у Музеї Гончара. Допит призначили на 26 травня.

При цьому, директор заявив, що йому ніхто не казав про те, що Порошенка викликали на допит у день відкриття виставки.

«Мені запропонували зробити презентацію з приватної колекції Петра Порошенка. І я погодився, бо це цікаво. Ми її завезли у понеділок [25 травня] вранці, щоб почати монтувати і готувати експозицію до 10 червня (коли відкриють музеї в межах завершення карантину). Власник захотів зробити презентацію для преси», — пояснив Гончар.

  • 26 травня Порошенко не прийшов на допит в Державне бюро розслідувань. Він мав свідчити у якості свідка у справі про контрабанду картин. Замість цього Порошенко відвідав Музей Івана Гончара, де відкрилася виставка цих картин, які належать до його колекції.
  • Після цього музей повідомив, що працівники Державного бюро розслідувань увірвалися всередину без рішення суду, зламавши вхідні двері. ДБР повідомило, що замість Порошенка повістку на виклик узяла його дружина. Адвокат експрезидента це заперечив.
  • Пізніше ДБР звинуватило адміністрацію Музею Гончара у перешкоджанні слідчим діям.