Після вбивства поліцейськими темношкірого чоловіка в кількох містах США спалахнули насильницькі протести

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Після звістки про смерть чоловіка, з якого знущалися поліцейські у Міннеаполісі, у кількох містах США спалахнули насильницькі протести та зіткнення з поліцією. Наразі є щонайменше один загиблий.

Про це повідомляє CNN.

Протести тривають у Міннеаполісі, де від дій поліції помер 46-річний Джордж Флойд. На другий день почалися грабунки крамниць, підпали будівель та сутички з поліцією, яка відповіла застосуванням сльозогінного газу.

Наразі поліція повідомила про одного загиблого. За інформацією Daily Mail, чоловік був вбитий при спробі пограбування ломбарду. Поліція, що прибула на виклик, не змогла врятувати його життя.

Губернатор штату Міннесота Тім Вальц заявив про «екстремально небезпечну ситуацію» на протестах і закликав демонстрантів поводитись мирно, як того хоче родина загиблого.

У Лос-Анджелесі почалися виступи проти поліцейської жорстокості, в ході яких атакували щонайменше одну патрульну машину. Місцевий шериф закликав дотримуватися мирного протестування, оскільки насильство відводить убік від головної теми громадських виступів.

У Мемфісі сталися зіткнення між демонстрантами та поліцією спеціального призначення, заарештували щонайменше двох осіб.

Що сталося?

25 травня четверо поліцейських затримали 46-річного Джорджа Флойда. Його вивели з машини на тротуар — чоловік не опирався, проте його в кайданках поклали обличчям на землю. В той час як двоє копів тримали Флойда за корпус, третій притиснув його шию коліном, а четвертий спостерігав за знущаннями, стоячи поруч.

Флойд благав про допомогу, говорив, що відчуває біль по всьому тілу і не може дихати. Перехожі почали робити поліцейським зауваження, проте вони відповідали, що той пручається. Пізніше Флойда відвезли до лікарні, де лікарі констатували його смерть.

Обурення громадськості викликав той факт, що загиблий був темношкірим, а коп, який з нього знущався — білим, оскільки у США поширені випадки невиправданої жорстокості та вбивств темношкірих силами поліції. Наразі усі четверо копів звільнені з посад та перебувають під слідством.