Дитячий омбудсмен Кулеба пояснив, чому порівняв гомосексуалів із ґвалтівниками

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Дитячий омбудсмен Кулеба пояснив, чому порівняв гомосексуалів із ґвалтівниками

Микола Кулеба / Facebook

Уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба заявив, що гомосексуали, які користуються послугами сурогатного материнства, порушують українське законодавство при усиновленні, і саме тому він прирівняв їх до ґвалтівників. Це посадовець пояснив у коментарі «Бабелю».

Раніше Кулеба застерігав у Facebook, що подружжям, які використовують українських сурогатних матерів, можуть виявитися «і гомосексуальні пари, і ґвалтівники». Чиновник не зміг одразу пояснити редакції, у чому проблема гомосексуальних пар і чому вони стоять в одному ряду з ґвалтівниками.

Пізніше дитячий омбудсмен додав до свого допису в соцмережі, що не мав на меті нікого дискримінувати. За його словами, скористатися послугами сурогатного материнства в Україні може лише подружжя, яке за українським законодавством складається виключно з людей різної статі.

«Особи, які не мають відповідного свідоцтва, йдуть на обман, щоб отримати дитину. Вони створюють фіктивні шлюби, підроблюють документи, йдуть на інші «схеми», щоб отримати дитину незаконним способом», — написав він.

Пізніше він розширив свою думку в коментарі «Бабелю».

«Зокрема з посольств надходить інформація, що особи, які користуються послугами сурогатного материнства, реєструють фіктивний шлюб, а потім жінка в посольстві відмовляється від дитини на користь особи, яка записана у свідоцтві про народження батьком дитини. Навіть якщо у країні, куди вивозять дитину, дозволені одностатеві шлюби, то особи, які користуються послугами сурогатного материнства в Україні, підпорядковуються законам України. Реєстрація дитини відбувається обманним шляхом», — передав слова Кулеби його секретар.

При цьому посадовець не уточнив, про посольства яких саме країн йдеться, скільки таких випадків було викрито та чи є якісь дані стосовно цього у правоохоронних органів.

На прохання редакції розповісти про це більш детально, секретар Кулеби порадив «звернутися напряму до посольств тих країн, в яких заборонено сурогатне материнство».

На заяви дитячого омбудсмена відреагували українські правозахисні групи, зокрема ГО «Глобал Альянс» звернулася до уповноваженої з прав людини та президента з проханням перевірити допис Кулеби на ознаки дискримінації та підбурення до ненависті за ознакою сексуальної орієнтації, а також вжити відповідних заходів.

Голова ГО «Інсайт» Олена Шевченко в коментарі «Бабелю» повідомила, що дитячий омбудсмен замість вибачення «продовжує тему «зловживань» правом мати дітей для різних груп людей», в той час як вони мають таке саме право, як і всі інші.

«Думаю, держслужбовцю треба розуміти, що право скористатися різними допоміжними технологіями мають як люди, що перебувають у зареєстрованому шлюбі, так і одна особа незалежно від сексуальної орієнтації... Але питання навіть не в цьому, адже Микола Кулеба порівняв у своєму дописі ЛГБТ з ґвалтівниками, а після резонансу написав, що він мав на увазі «зловживання» та злочинні схеми. Отже, тепер виходить, що це порівняння ЛГБТ зі злочинцями, якими по суті є ґвалтівники», — сказала Шевченко.

Правозахисниця також підкреслила, що Кулебі варто піти з посади уповноваженого президента з прав дитини, оскільки він «не розбирається у законодавстві, висловлює дискримінаційні твердження та сіє нетерпимість до ЛГБТ-спільноти».