У Вʼєтнамі вийшов з коми єдиний важкохворий пацієнт з COVID-19. Його рятували всією країною

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У Вʼєтнамі вийшов з коми та краще почувається єдиний важкохворий пацієнт з коронавірусом — британський 43-річний пілот, який працює на національну авіакомпанію Vietnam Airlines. Про це повідомляє The Guardian.

Заступник завідувача відділенням інтенсивної терапії лікарні Чо Рей повідомив, що чоловік вже може рухати пальцями рук та ніг, але у нього залишаються проблеми з диханням, пошкодження органів і слабкість кінцівок.

Пілот знаходиться на апараті ЕКМО, який застосовують, коли серце або легені людини не можуть повноцінно функціонувати. Лікарі наразі дають пацієнту невтішні прогнози — через посилену боротьбу з коронавірусом імунна система його організму завдала шкоди власним органам.

Лікар додав, що до кінця тижня стане відомо, як далі пацієнта лікуватимуть. Легені чоловіка наразі працюють приблизно на 20-30% — кілька тижнів тому показник був 10%.

«Трансплантація легенів, очевидно, буде розглядатися тільки в тому випадку, якщо не буде інших варіантів», — сказав лікар.

Чоловік підхопив коронавірус у барі в середині березня. Тоді разом з ним протестували на COVID-19 ще 4 тисячі людей, у 18 з них виявили зараження. Тоді як більшість хворих одужала, стан британського пілота значно погіршився. Міністерство охорони здоровʼя Вʼєтнаму зустрілось з експертами з провідних лікарень і вирішило, що єдиний спосіб врятувати йому життя — пересадка легенів.

Вʼєтнам витратив загалом понад $200 тисяч на порятунок британського пілота. Державні ЗМІ повідомили, що 10 осіб, в тому числі 70-річний військовий ветеран, вирішили стати донорами легень, але від їхніх послуг відмовились державні лікарні — законодавство країни не дозволяє пересаджувати легені живих людей.

  • Вʼєтнам — країна з населенням 96 мільйонів чоловік, яка межує з Китаєм, досі зареєструвала всього 327 випадків захворювання COVID-19 і жодної смерті від коронавірусу.