Зґвалтування в поліції Кагарлика: місія ООН звернулася до Верховної Ради та правоохоронців України

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Місія ООН з прав людини у звʼязку з подіями у відділенні поліції Кагарлика звернулася до Верховної Ради, Нацполіції, Держбюро розслідувань та Офісу генпрокурора.

У своїй заяві місія заявляє, що «глибоко стурбована повідомленнями про сексуальне насильство і тортури жінки та чоловіка у відділку поліції».

У зверненні спецдоповідач ООН Нільс Мельцер закликав правоохоронців і парламент вжити рішучих та екстрених заходів щодо зміни «культури поліції, яка, очевидно, все ще вважає жорстоке поводження прийнятним».

«Ми закликаємо Державне бюро розслідувань і Офіс генерального прокурора провести ефективне, швидке, ретельне і неупереджене розслідування всіх імовірних злочинів з боку поліції, включно з нещодавнім інцидентом у Кагарлику. Ми також закликаємо Національну поліцію вжити необхідних заходів для запобігання новим випадкам катувань і жорстокого поводження в її лавах», — йдеться у зверненні.

Верховну Раду місія просить привести ст. 127 КК України (катування) у повну відповідність до ст. 1 Конвенції проти катувань, щоб закрити потенційні лазівки для безкарності.