«Укрзалізниця» хоче здавати в оренду вільні площі невеликих вокзалів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Укрзалізниця» хоче здавати в оренду вільні площі невеликих вокзалів

Andrii Podilnyk / Unsplash

«Укрзалізниця» підготувала концепцію перерозподілу площі невеликих і середніх вокзалів (І—ІІІ класу). Компанія пропонує вільні площі передавати в оренду під магазини чи заклади харчування.

Про це заявив в. о. глави правління «Укрзалізниці» Іван Юрик, пише пресслужба компанії.

За його словами, йдеться про такі вокзали, як Чернігів, Дарниця, Шепетівка, Кременчук.

Юрик розповів, що на цих вокзалах розподілять обов’язкові послуги — квиткові каси, зали очікування, санітарні вузли. А вільні площі зможуть передавати в оренду під розміщення закладів харчування чи магазинів. Чим більшу загальну площу матиме вокзал, тим більше площ можна передати в оренду, наголосив Юрик.

«Кожен балансоутримувач вокзалу підготує концепцію свого вокзалу. […] Якщо концепція буде затверджена, далі вокзалу та балансоутримувачу буде дозволено передати вільні площі в оренду. Такий механізм буде впроваджено вперше», — розповів Юрик.

Загалом в «Укрзалізниці» функціонують 107 вокзалів (без урахування вокзалів, що розташоавні на окупованій території), зокрема позакласних вокзалів — 15, вокзалів І класу — 8, вокзалів ІІ класу — 37, вокзалів ІІІ класу — 47. Клас вокзалу встановлюється залежно від пасажирообігу, загальної площі вокзальних приміщень, обробки багажу та вантажобагажу.

  • Наприкінці минулого року в «Укрзалізниці» заявляли про плани реконструювати Центральний вокзал і привокзальні площі в Києві, а на базі вокзалу згодом мав зʼявитися торгово-розважальний центр.
  • З 1 червня в Україні мають відновити залізничні пасажирські перевезення міського, регіонального, дальнього внутрішнього та міжобласного сполучення. До запуску вже готові 42 поїзди, але їхня кількість ще може зрости.
  • В «Укрзалізниці» назвали нові правила роботи через пандемію коронавірусу.