Лукашенко заявив, що білоруси не голосуватимуть за жінку на посаду президента: «У нас Конституція не під жінку. Буде мужик»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Лукашенко заявив, що білоруси не голосуватимуть за жінку на посаду президента: «У нас Конституція не під жінку. Буде мужик»

Гонтар Володимир / УНИАН

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що білоруське суспільство не готове до того, щоб президентом країни стала жінка. Про це повідомляє держагенство Белта.

«У нас Конституція не під жінку. І в нас суспільство не дозріло для того, щоб голосувати за жінку. Тому що у нас за Конституцією президент має сильну владу», — заявив Лукашенко.

Він навів за приклад Литву: «У нас не Литва. Там […] була Даля Грібаускайте, прийшла, усміхнулася, посиділа і пішла. Ні за що не відповідає, тому що там парламентська республіка. […] У нас — ні. Президентом буде мужик, я в цьому абсолютно переконаний», — заявив Лукашенко.

Білоруський президент додав, що у потенційних кандидаток у президенти правильно організований збір підписів на висунення. «Вони тихо, спокійно збирають ці підписи. Нещодавно поцікавився: ці жінки зібрали більше підписів, ніж усі мужики, які в інтернеті піаряться», — сказав Лукашенко.

У Білорусі триває збір підписів на висунення кандидатом у президенти, зокрема для чотирьох жінок.

Вибори президента Білорусі відбудуться 9 серпня. Раніше Лукашенко заявив, що у країні немає підстав для перенесення цьогорічних виборів.

Раніше в Мінську відбувся протест проти висунення Лукашенком своєї кандидатури. Також на мітингу збирали підписи за висунення у кандидати Світлани Тіхановської — дружини активіста опозиції та блогера Сергія Тіхановського, якому відмовили у реєстрації.

  • Лукашенко очолює Білорусь з 1994 року, для нього це буде вже шоста президентська виборча кампанія. При цьому він заявив, що «народ сам повинен його просити балотуватися».
  • Попередні президентські вибори в Білорусі відбувалися 11 жовтня 2015 року. Явка виборців становила 86,75%. Тоді Лукашенко набрав 83,49% голосів.