Дохід Зеленського та його дружини за рік перевищив 28 млн грн. Що задекларував президент

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Дохід Зеленського та його дружини за рік перевищив 28 млн грн. Що задекларував президент

Фото з сайту Адміністрації президента України

Доходи президента Володимира Зеленського та членів його родини за 2019 рік становлять 28 мільйонів 602 тисячі гривень.

Родина також задекларувала маєток у Італії, пʼять квартир у Києві, квартиру в Ялті, пʼять поки недобудованих готельних номерів у Грузії, а ще вказала квартиру у Великій Британії, яку здає в оренду.

Про це свідчать дані з декларації глави держави, оприлюднені на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції.

Родина Зеленських сплатила до бюджету податки на суму 3 млн 600 тис. грн.

Зеленський задекларував два житлові будинки — у селі Іванковичі Київської області, площею 353,5 кв. м, та в Італії, площею 413 кв. м.

Також задекларував земельну ділянку в Іванковичах, площею 1 200 кв. м.

У власності родини п’ять квартир у Києві, дві з них у спільній власності з Борисом та Сергієм Шефірами. Ще у власності подружжя одна квартира в Ялті.

Родина здає в оренду квартиру у Великій Британії, площею 91,9 кв. м, за що отримала 3,2 млн грн.

Також родина президента володіє правами на п’ять недобудованих готельних номерів у Грузії.

Зеленський задекларував шість наручних годинників марок Tag Heuer, Roleх, Graff, Piaget і Bregue, два з яких записані на його дружину Олену, і ювелірні прикраси, які також належать їй.

У власності родини президента два легкових автомобілі — Land Rover 2016 року й Mercedes-Benz 2014 року.

В Офісі президента наголосили, що з травня 2019 року Зеленський не займається підприємницькою діяльністю та отримує заробітну плату виключно в Державному управлінні справами. Сума отриманої зарплати з травня по грудень 2019 року склала 208 787 грн.

У звітному періоді зафіксоване зростання заробітної плати дружини та зменшення зарплатні та доходів від підприємницької діяльності Зеленського.

У 2019 році родина президента отримала кошти в рахунок погашення вартості облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на загальну суму 5,1 млн грн та здійснила витрати на придбання ОВДП в сумі 5,2 млн грн.

Зеленський задекларував 4 мільйони 423 тисячі гривень, які отримав від продажу нерухомого майна в Києві, на вулиці Великій Васильківській, що належало його дружині.

Також родина продала корпоративні права усіх 12 українських підприємств родині Сергія Шефіра на суму 246 тисяч 144 гривні.

Зеленський навесні 2019 року позбувся акцій компанії Green Family LTD, а також усіх чотирьох торгових марок, які були зареєстровані в Росії.

Компанія PricewaterhouseCoopers провела у 2019 році оцінку кількох торгових марок:

  • вартість торгової марки «Вечірній квартал» становить 45 млн 810 тис. грн;
  • вартість торгової марки «Розсміши коміка» становить 14 млн 650 тис. грн.

На підставі цієї оцінки Зеленський отримав роялті від використання торгових марок у сумі 5 млн 48 тис. грн, тому його доходи у порівнянні з попереднім роком зросли.

На президентську кампанію Зеленський витратив 11 млн 500 тис. грн. На оплату консультативних послуг компанії PricewaterhouseCoopers витрачено понад 567 тис. грн.