Дохід майже 773 млн грн, будинки та квартири: Порошенко показав декларацію за 2019 рік

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Дохід майже 773 млн грн, будинки та квартири: Порошенко показав декларацію за 2019 рік

Михайло Палінчак / Прес-служба Президента України

Експрезидент і народний депутат Петро Порошенко за 2019 рік задекларував 772,96 мільйона гривень доходів і сплатив майже 188 мільйонів гривень податків.

Про це свідчать дані, оприлюднені в декларації.

Понад 606 млн грн доходів становлять оподатковані дивіденди від інвестиційного фонду «ЗНКІФ «ПРАЙМ ЕССЕТС КЕПІТАЛ», через який Порошенко володіє своїми активами.

Ще 33 млн грн Порошенко отримав від продажу акцій «Міжнародного інвестиційного банку»; 15,8 млн — відсотки за депозитами.

Порошенко отримав від BBC 1,75 млн грн як компенсацію моральної шкоди після того, як виграв суд через публікацію у британському виданні недостовірної інформації. Крім того, він отримав від BBC 4,4 млн грн як компенсацію судових витрат.

Ще 2,5 млн Порошенко отримав як повернення застави за реєстрацію кандидатом у президенти.

Понад 108 млн грн Порошенко отримав як дохід за облігаціями внутрішньої державної позики. У пресслужбі Порошенка наголосили в коментарі Інтерфакс-Україна, що закон вимагає декларувати всю суму ОВДП, тому сам же дохід становив не 108, а 4,6 мільйона грн.

У 2019 році дохід Порошенка у Верховній Раді становив понад 159 тис. грн. Зарплатню як президент він отримав у розмірі 128,5 тис. гривень, а як член партії «Європейська солідарність» — майже 10 тисяч.

Кількість компаній, кінцевим бенефіціаром яких є Порошенко, торік скоротилася до 28.

У декларації нема істотних змін рухомого і нерухомого майна. У власності родини Порошенка — два будинки, чотири квартири, база відпочинку та кілька земельних ділянок. Також у власності два легкових автомобілі — Mercedes-Вenz 2010 року випуску за 441 тис. грн і Jaguar за понад 454 тис. грн.