Убивство Шеремета: Антоненко розповів, як на нього тиснули в СІЗО

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Убивство Шеремета: Антоненко розповів, як на нього тиснули в СІЗО

Barcroft Media / Contributor

Підозрюваний у вбивстві журналіста Павла Шеремета Андрій Антоненко розповів про тиск у СІЗО. Зокрема, йому забороняли теплі речі та засоби гігієни (помитися, постригтися). Про це він розповів в інтервʼю «Бабелю».

Також Антоненку не надавали медичну допомогу, наприклад стоматологічну.

«До речі, зараз її теж не надають. З цього приводу я написав кілька заяв, отримав відписки з погодженням, але не допомогу. Цим керує слідчий [Василь] Бирко. Ще мені не давали побачення з рідними», — пояснив підозрюваний.

Він також зазначив, що у січні до нього у камеру підселили людину з нацистською літературою.

«Він зайшов у камеру з двома такими книгами. Я очманів. Пояснив йому у двох словах ситуацію, і на цьому ми поставили крапку. Того ж дня розповів про цей випадок слідчому й адвокату. Стосовно інших «підсадок». У перший же день мене посадили в камеру, де сидів так званий «с*ка» — так називають тих, хто співпрацює зі слідством. Але оскільки я не причетний до злочину і приховувати мені немає чого, жодної корисної інформації вони не отримали», — розповів Антоненко.

Він додав, що якось до нього підсів чоловік і одразу, ніби між іншим, сказав, що в нього знайшли дві гранати. «Думаю, це теж була провокація щодо якоїсь вибухівки. Але результат знову був ніякий», — запевнив підозрюваний.

Наразі в камері лише він і сусід — «умови не домашні, але й не критичні».

  • 21 травня слідство змінило підозри трьом фігурантам справи про вбивство журналіста Павла Шеремета: музиканту Андрію Антоненку, дитячому хірургу Юлії Кузьменко та медсестрі Яні Дугарь. Із тексту нової підозри зникли формулювання про «ультранаціоналістичні погляди» і «велич арійської раси». Антоненко з організатора вбивства став виконавцем.