Мінування мосту Метро: Поліція порушила справу за статтею про неправдиве повідомлення

Автори:
Олег Панфілович, Костя Войтенко
Дата:
Мінування мосту Метро: Поліція порушила справу за статтею про неправдиве повідомлення

Facebook / Національна поліція України

Національна поліція порушила кримінальне провадження за статтею про неправдиве мінування через інцидент на мосту Метро в Києві.

Про це на брифінгу розповів голова поліції Києва Андрій Крищенко.

За повідомлення про мінування мосту підозрюваному загрожує від 2 до 8 років увʼязнення.

«Чоловік сам зателефонував і сказав, що перебуває на мосту Метро, у нього вибухова речовина і вимагає зустрітися… Свої вимоги він не назвав… Він не виказував агресії, згодом вже зʼясувалося, що в нього був якийсь балон, з нього йшли дроти, а в руках був пульт управління», — розповів Крищенко.

32-річний підозрюваний прописаний у Вишневому Київської області. «У нього є два дрібних адміністративних порушення. Нічого кримінального за ним не було». — повідомив очільник столичної поліції. Також він розповів, що чоловік жалівся на те, що його матір опинилася в лікарні, і на негаразди в родині.

За словами Крищенка, чоловік візуально не був у стані алкогольного чи наркотичного спʼяніння, у нього взяли зразки для аналізу. Він не висував жодних конкретних вимог, його мова була незвʼязною. Переговори з мінером проводив психолог. «Тому, коли була слушна нагода, спрацював спеціальний підрозділ, коли його відволікли. Був затриманий. Після огляду [зʼясували], що це був муляж — там була земля», — додав Крищенко. Також спецпідрозділ залучив службового собаку.

Голова поліції Києва розповів, що у спецоперації брали участь близько 300 поліцейських і 100 бійців Національної гвардії, а також два річкові катери та бронетехніка. Така кількість, за словами Крищенка, була повʼязана з тим, що спочатку правоохоронці не розуміли, з якою загрозою їм доведеться зіткнутися.

Наразі відновлено рух метрополітену з лівого берегу столиці на правий. Після завершення усіх перевірок робота метро поновиться у звичайному режимі.

Що сталося?

1 червня близько 14:00 до служби 102 надійшла інформація про замінування мосту Метро. Патрульні перекрили рух через міст в обох напрямках, викликали на місце слідчо-оперативну групу, вибухотехніків та інші служби.

Джерело «Бабеля» у правоохоронних органах повідомило, що на мосту перебував чоловік з газовим балоном і погрожував підірвати міст, якщо йому не зможуть організувати термінову зустріч з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим.

О 15:20 мінера затримали. За інформацією джерела «Бабеля», це мешканець міста Вишневе Київської області, Ткаленко Віталій Федорович, 1988 року народження. Через повідомлення був зупинений рух метро. Червона гілка метро працювала від станції «Академмістечко» до станції «Хрещатик» і від станції «Лісова» до станції «Дарниця».

  • Міст Метро мінували і раніше — у вересні 2019 року. Тоді міст Метро заблокували на декілька годин, а рух транспорту відновили пізно ввечері.
  • Бабелю вдалося встановити особу чоловіка. Це 42-річний уроженець Форосу (анексований РФ Крим) Олексій Белько. Його затримали правоохоронці. Поліція кваліфікувала дії чоловіка як підготовку до теракту.