«Як можна було записати офіс президента?» Зеленський відмовився коментувати зміст «плівок Деркача»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Як можна було записати офіс президента?» Зеленський відмовився коментувати зміст «плівок Деркача»

Соколовська Інна / УНІАН

Президент Володимир Зеленський заявив, що у справі про «плівки Деркача» його цікавить тільки те, як могли бути записані розмови президента України.

Про це він розповів в інтервʼю The Telegraph.

Видання звернуло увагу, що спочатку Зеленський дистанціювався від своєї заяви, що ці записи можуть кваліфікуватися як «державна зрада».

«Послухайте, я нічого не знаю про деталі цієї угоди [між експрезидентом Петром Порошенком та колишнім віцепрезидентом США Джо Байденом]. Була вона виконана, чи ні, і навіть чи існувала вона. Мене цікавить тільки те, як можна було підслухати, записати на плівку офіс президента України», — додав він.

Український президент також спростував припущення Порошенка про те, що джерелом витоку міг бути Офіс президента, і відхилив припущення про те, що записи зацікавили його, тому що вони спрямовані проти колишнього президента України.

Зеленський також підкреслив, що Україна не хоче впливати на внутрішньополітичну або зовнішньополітичну ситуацію, а також на вибори в якій-небудь країні. «Навіщо потрібно знову втягувати в це Україну? Зараз ми насолоджуємося двопартійною підтримкою в США як у Конгресі, так і в Сенаті. У нас є підтримка президента. Ці записи не є пріоритетом», — заявив Зеленський в інтервʼю виданню за допомогою Skype.

Про що мова?

19 травня народний депутат Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які, за його словами, можуть свідчити про вплив Байдена на Порошенка під час його перебування на посаді президента.

За словами Деркача, мова йде про дві частини записів. Перша стосується виділення Штатами $1 млрд в обмін на звільнення генерального прокурора Віктора Шокіна, при якому ГПУ розслідувала справу Burisma — компанії, в якій працював син Байдена.

Друга частина записів нібито стосується того, що Порошенко, попри відсутність коаліції в парламенті, блокував звільнення Кабінету міністрів та призначення дострокових виборів у Верховну Раду. Також, за словами Деркача, в аудіозаписах мова йде про вплив Байдена на наглядові ради великих держпідприємств.