Громадські організації звернулися до Степанова через конкурс на главу НСЗУ: просять прозорості та недопуску одного з кандидатів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Громадські організації звернулися до Степанова через конкурс на главу НСЗУ: просять прозорості та недопуску одного з кандидатів

Максим Степанов / Facebook

Громадські та пацієнтські організації закликають міністра охорони здоров’я Максима Степанова провести відкриті співбесіди з кандидатами на посаду голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ) та не призначати «фігуранта антикорупційних розслідувань».

Заяву підписали Центр протидії корупції, експертна організація StateWatch та благодійні організації «100% Життя» і «Пацієнти України»

«Враховуючи критичну важливість посади, яка відкриває шлях до розпоряджень мільярдами бюджетних коштів, громадські організації закликають Степанова провести відкриті співбесіди із прямою трансляцією та не призначати Яриніча на вказану посаду», — заявили у зверненні.

Головним претендентом на главу НСЗУ називають колишнього нардепа від Блоку Петра Порошенка, в. о. гендиректора Кропивницького обласного онкоцентру Костянтина Яриніча.

«Він активно критикував НСЗУ і підтримував міністра Максима Степанова. З НСЗУ в Яриніча уже були проблеми, коли наприкінці квітня пацієнт поскаржився на онкоцентр. Людині довелося платити за те, що по контракту онкоцентру з НСЗУ мало б бути безоплатним. Окрім того, Кропивницький обласний диспансер купував ліки виключно у дистрибʼюторів за завищеними цінами», — наголосили у заяві.

Також громадські організації зазначають, що «НСЗУ — це орган, який фактично контролює всі виплати в сфері охорони здоровʼя, обирає лікарні, які отримують гроші від держави та контролюють розподіл майже 100 мільярдів гривень щороку на оплату послуг пацієнтів».

Конкурс на голову НСЗУ провели ще в січні. Фіналістами з найбільшою кількістю балів стали топменеджери НСЗУ. Але колишні очільники МОЗ — Зоряна Скалецька та Ілля Ємець — не провели співбесіди з фіналістами.

Міністр охорони здоровʼя Максим Степанов на брифінгу повідомив, що співбесіди з кандидатами відбудуться онлайн через сервіс Zoom. За його словами, з 17 кандидатів участь у співбесіді підтвердили 9 людей, відмовилося троє, звернулися з проханням щодо зміни часу співбесіди четверо, а одна людина не відповіла.

  • 2 червня Степанов проведе співбесіди із кандидатами на посаду глави Національної служби здоровʼя. Критеріям відбору відповідають 17 кандидатів, їх перелік оприлюднили раніше.
  • Колишній голова Національної служби здоровʼя Олег Петренко теж вирішив взяти участь у новому конкурсі на посаду голови НСЗУ. Петренко звільнився в листопаді 2019 року. Тоді він заявив, що нова влада «підміняє суть гаслами та порожніми розмовами».